Energetika.ba
I ekonomsku dobit

OPEC predviđa snažnu ljetnu potražnju za naftom

Autor: Energetika.ba
OPEC predviđa snažnu ljetnu potražnju za naftom
Foto: Unsplash

OPEC je u četvrtak predvidio snažnu potrošnju goriva u ljetnim mjesecima i ostao pri svojoj prognozi relativno snažnog rasta globalne potražnje za naftom u 2024. godini, ističući neuobičajno veliku razliku između predviđanja jačine potražnje za naftom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, u svom mjesečnom izvještaju, izjavila je da će svjetska potražnja za naftom porasti za 2,25 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. godini i za 1,85 miliona bpd u 2025. godini. Obje prognoze nisu se mijenjale u odnosu na prošli mjesec.

Povećanje ekonomske aktivnosti moglo bi dodatno podići cijene nafte, koje su ove godine porasle iznad 90 dolara za barel zbog manjka ponude i rata na Bliskom istoku. OPEC i njegovi saveznici, poznati kao OPEC+, prošle su sedmice dogovorili da zadrže smanjenje proizvodnje nafte do kraja juna.

"Uprkos nekim rizicima na dole, nastavak zamaha koji je viđen početkom godine mogao bi rezultirati dodatnim potencijalom za rast globalnog ekonomskog rasta u 2024. godini", navodi OPEC u izvještaju.

Gledajući prema ljetu, kada potražnja goriva sezonski raste zbog povećanog putovanja, OPEC je izjavio da će globalna potražnja za avionskim gorivom / kerozinom porasti za 600.000 bpd na godišnjem nivou u drugom kvartalu, benzinom za 400.000 bpd i dizelom za 200.000 bpd. Nakon prošlosedmičnog sastanka panela najviših ministara OPEC+, cijela grupa će se sastati u junu kako bi odlučila hoće li produžiti smanjenje proizvodnje ili vratiti nešto ponude na tržište, prenosi Reuters.

"Robusna procjena potražnje za naftom u ljetnim mjesecima opravdava pažljivo praćenje tržišta, usred stalnih neizvjesnosti, kako bi se osigurala stabilnost i održivost tržišne ravnoteže", navodi se u izvještaju. OPEC predviđa svjetski ekonomski rast od 2,8% u 2024. godini, što je stabilno u odnosu na prošli mjesec, i navodi da će američka ekonomija dati tradicionalni ljetni podsticaj potražnji za gorivom. "Nadolazeća vozačka sezona u SAD-u trebala bi pružiti uobičajenu dodatnu potražnju za gorivima za prijevoz", navodi OPEC.

Postoji šira nego obično razlika između prognoza o jačini rasta potražnje za naftom u 2024. godini, djelimično zbog razlika u tempu prelaska svijeta na čistija goriva. Ove sedmice, trgovac energijom Vitol rekao je da će potražnja porasti za 1,9 miliona bpd ove godine, što nije daleko od OPEC-ove procjene, dok je američki vladin prognozer smanjio svoju prognozu rasta na 950.000 bpd.

Međunarodna agencija za energiju, koja predstavlja industrializovane zemlje i predviđa da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac do 2030. godine, vidi ekspanziju od 1,33 miliona bpd i treba ažurirati svoje podatke u petak. OPEC vjeruje da će potrošnja nafte nastaviti rasti narednih dvadeset godina i nije predvidio vrhunac.

Savez OPEC+ proveo je niz smanjenja proizvodnje od kraja 2022. godine kako bi podržao tržište. Novo smanjenje od 2,2 miliona bpd za prvi kvartal stupilo je na snagu u januaru i kasnije je produženo da pokrije i drugi kvartal. Izvještaj OPEC-a navodi da je proizvodnja nafte OPEC-a bila stabilna u martu, porasla je za 3.000 bpd na 26,60 miliona bpd uprkos novom krugu smanjenja, uz skromno povećanje u Iranu i Saudijskoj Arabiji.
Potražnja za OPEC-ovom naftom ove godine trebala bi prosječno iznositi 28,5 miliona bpd, navodi se u izvještaju, što je za 100.000 bpd više od prethodne prognoze i, u teoriji, daje grupi prostora za povećanje proizvodnje.