Energetika.ba
nafta

OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.

Autor: Energetika.ba
OPEC+ produžio smanjenje zajedničke proizvodnje sirove nafte do 2025.
Foto: Unsplash

Utjecajna Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, u nedjelju su se složili produžiti službena smanjenja proizvodnje sirove nafte do 2025. godine.

Koalicija će sljedeće godine proizvoditi ukupno 39,725 miliona barela dnevno, prema tablici koju je objavilo tajništvo OPEC-a. Slika označava razine proizvodnje potrebne za pojedinačne članice prije primjene bilo kakvih dodatnih prilagodbi proizvodnje i faktora u grupnom odlasku dugogodišnje članice OPEC-a Angole ranije ovog januara.

Također uključuje povećanje proizvodnje UAE za 300.000 barela dnevno, što će se postupno uvoditi od januara 2025. do kraja septembra sljedeće godine.

U izjavi prevedenoj na Google koju je prenijela državna Saudijska štampana agencija, podskup OPEC+ saveza, uključujući vodeće Saudijsku Arabiju i Rusiju, rekao je da će produžiti skup od gotovo 1,7 miliona barela dnevno dobrovoljnih rezova koji su postavljeni do ističe krajem ove godine. Ta će se smanjenja sada provoditi tokom 2025. godine.

Ova manja skupina članica OPEC+ također će produžiti još jedan krug dobrovoljnog smanjenja proizvodnje od ukupno 2,2 miliona barela dnevno do kraja trećeg kvartala ove godine. U početku je planirano da ta smanjenja traju samo do kraja drugog kvartala.

"Količine ovog smanjenja, koje iznose 2,2 miliona barela dnevno, zatim će se postupno, na mjesečnoj bazi, vraćati do kraja septembra 2025.", stoji u priopćenju, a prenosi SEEbiz.

Govoreći za CNBC, analitičari i izaslanici OPEC+ prethodno su signalizirali veliku vjerojatnost da će savez proizvođača nafte produžiti svoja postojeća smanjenja opskrbe.

Pažnja grupe pomaknula se prema ravnoteži ponude i potražnje usred sezonskog početka ljetne sezone vožnje i kraja održavanja rafinerija u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, Kini. Stavovi institucija oštro se razlikuju, s najnovijim OPEC-ovim mjesečnim izvještajem o tržištu nafte od maja koje predviđa porast od 2,25 miliona barela po danu ove godine. Prošlomjesečni izvještaj o tržištu nafte Međunarodne agencije za energiju sa sjedištem u Parizu ukazuje na povećanje potražnje za samo 1,06 miliona barela po danu.