Energetika.ba
Nafta

OPEC se drži gledišta o potražnji za naftom, ponovo lagano povećava ekonomski rast

Autor: Energetika.ba
OPEC se drži gledišta o potražnji za naftom, ponovo lagano povećava ekonomski rast
Foto: OPEC

OPEC je u utorak ostao pri svojoj prognozi relativno snažnog rasta globalne potražnje za naftom u 2024. i 2025. godini, te dalje povećao svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu, ističući da postoji više prostora za poboljšanje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, u mjesečnom izvještaju, navela je da će svjetska potražnja za naftom porasti za 2,25 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. i za 1,85 miliona bpd u 2025. Obje prognoze ostale su nepromijenjene u odnosu na prošli mjesec.

OPEC-ova prognoza rasta potražnje za 2024. godinu daleko je iznad prognoza mnogih drugih analitičara, uključujući Međunarodnu agenciju za energiju. OPEC vjeruje da će potrošnja nafte nastaviti rasti tokom sljedećih dvadeset godina, dok IEA predviđa da će doseći vrhunac do 2030. kako svijet prelazi na čišću energiju.

U izvještaju, OPEC je rekao da se očekuje "robustna dinamika" ekonomskog rasta prema kraju 2023. godine koja će se proširiti u prvoj polovini 2024. i povećao je svoju prognozu ekonomskog rasta za 2024. godinu za 0,1 postotni poen, nakon povećanja prošlog mjeseca.

"Iako neki rizici opstaju, nastavak očekivanog zamaha od početka godine mogao bi rezultirati dodatnim potencijalom za povećanje globalnog ekonomskog rasta u 2024. godini", navodi se u izvještaju OPEC-a.

"2024. i 2025. godine, trajektorije rasta Indije, Kine, kao i Sjedinjenih Američkih Država, mogle bi nadmašiti trenutna očekivanja."

OPEC-ov izvještaj također navodi da je proizvodnja nafte OPEC-a porasla za 203.000 bpd u februaru na 26,57 miliona bpd, predvodena Nigerijom i Libijom, uprkos novom krugu dobrovoljnih smanjenja proizvodnje od strane saveza OPEC+ koji je počeo u januaru.