Energetika.ba
Nafta

OPEC snizio prognozu rasta tražnje, pale cijene nafte

Autor: Energetika.ba
OPEC snizio prognozu rasta tražnje, pale cijene nafte

Cijene nafte su pale drugi dan zaredom, povlačeći se sa jednogodišnjeg maksimuma, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo smanjila prognozu rasta tražnje u 2021, a Međunarodna energetska agencija saopštila da je ponuda na tržištu i dalje prekomjerna.

Sjevernomorska nafta Brent je pojeftinila za 39 centi ili 0,6 posto, na 60,75 dolara za barel na azijskom trgovanju do 7:43 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon pada od pola procenta na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Američka WTI nafta je potonula za 44 centa ili 0,8 odsto, na 57,80 dolara za barel, produbivši gubitak zabilježen u četvrtak kada se cijena spustila za 0,8 procenata, prenosi Rojters.

Oba tipa nafte, koji važe za globalne cjenovne repere na tržištu "crnog zlata", samo prije dva dana su zabilježila najviše nivoe od januara 2020. godine.

Prema novoj procjeni OPEK-a, potražnja za naftom širom svijeta će se 2021. godine oporavljati sporije nego što se ranije mislilo.

Naftni kartel sada predviđa da će u 2021. potražnja za naftom prosječno iznositi 96,1 milion barela dnevno, što je porast od 5,8 miliona barela na dnevnom nivou, odnosno za 100.000 barela dnevno manje u odnosu na prognozu iz januara, prenosi tanjug.

OPEK je u mjesečnom izvještaju naveo da je tražnja u 2020. godini opala za 9,7 miliona barela dnevno na prosječnih 90,3 miliona barela, što je za 30.000 barela manje od prvobitne procjene.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je juče da ponuda nafte i dalje nadmašuje tražnju na globalnom nivou, ali i da se očekuje da će vakcinacija protiv kovida-19 podržati oporavak potražnje.

Zalihe američke sirove nafte su neočekivano pale prošle nedjelje za više od 6,0 miliona barela, a nasuprot tome rafinerije su zabilježile rast proizvodnje do nivoa prije pandemije, prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA).

Zalihe benzina u SAD su skočile iznad očekivanja, za 4,3 miliona barela u posljednjih nedjelju dana. Tražnja za benzina tokom posljednje četiri nedjelje bila je za 10 posto manja nego u istom periodu 2020. godine.

Energetika.ba