Energetika.ba
Nafta

OPEC vjeruje u potražnju za naftom uprkos ekonomskim izazovima

Autor: Energetika.ba
OPEC vjeruje u potražnju za naftom uprkos ekonomskim izazovima

Grupa zemalja proizvođača nafte OPEC zadržala je prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2023. godinu nepromjenjenom već četvrti mjesec, iako je upozorila da se svjetska ekonomija suočava sa rastućom neizvjesnošću i sporijim rastom u drugoj polovini godine, prenosi magazin “Nedjelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Reuters.

OPEC je zadržao svoju procjenu potražnje za naftom koja je potrebna za balansiranje tržišta na 29,3 miliona barela dnevno, ukazujući na deficit u snabdjevanju ako grupa nastavi da pumpa po stopi iz maja i napravi daljnja obećana ograničenja.

Svjetska potražnja za naftom ove godine će porasti za 2,35 miliona barela dnevno (mbd), ili 2,4 odsto, navodi OPEC, gotovo nepromjenjeno u odnosu na 2,33 mbd prognoziranih prošlog mjeseca.

„Postoje sve veće neizvjesnosti u vezi s ekonomskim rastom u drugoj polovini 2023. usljed tekuće visoke inflacije, već povišenih ključnih kamatnih stopa i zategnutih tržišta rada“, navodi OPEC.

„Štaviše, još uvijek je nejasno kako i kada bi geopolitički sukob u istočnoj Evropi mogao biti rješen“, dodaje se u izvještaju.

OPEC je zadržao svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. na 2,6 odsto i naveo da se zamah usporava.

Referentna vrijednost nafte Brent je dodatno porasla nakon objavljivanja izvještaja, popevši se iznad 73 dolara po barelu.

Izvještaj je, takođe, pokazao da je proizvodnja nafte OPEC-a pala u maju, odražavajući uticaj ranijih smanjenja proizvodnje koje je obećao OPEC +, kao i neke neplanirane prekide.

U izvještaju OPEC-a navodi se da je njegova proizvodnja u maju pala za 464.000 bd, na 28,06 mbd.

(Energetika.ba)