Energetika.ba
procjene

OPEC: Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire

Autor: Energetika.ba
OPEC: Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire
Foto: Ilustracija

Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire, izjavio je glavni sekretar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), osporavajući procjene savjetodavne agencije skupine vodećih potrošača u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Međunarodna agencija za energiju (IEA), savjetodavna agencija OECD-a, procijenila je da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac do 2029. godine i stabilizirati se na razini od oko 106 miliona barela dnevno.

IEA-ino je izvještaj “opasan posebno za potrošače, i samo će dovesti do energetske nestabilnosti u potencijalno neviđenim razmjerima”, ustvrdio je Hathaim Al Ghais, glavni tajnik skupine vodećih proizvođača okupljenih u OPEC-u u članku za specijaliziranu publikaciju Energy Aspects.

OPEC procjenjuje da će potražnja u ovoj i idućoj godini porasti za ukupno četiri miliona barela dnevno, navodi Al Ghais.

Napomenuo je pritom da “čak i IEA predviđa rast u tom razdoblju, i to za dva miliona barela dnevno, dok bi u 2026. potražnja trebala rasti za 800.000 barela dnevno, prenose Financije hr.

Nakon toga trebala bi (po IEA-i) dramatično pasti i gotovo stagnirati u četiri godine do 2030.”

“To je nerealan scenarij koji bi negativno utjecao na ekonomije širom svijeta i predstavlja tek nastavak IEA-inog antinaftnog narativa”, tvrdi glavni tajnik OPEC-a.

OPEC i njegovi saveznici trenutno smanjuju opskrbu za 5,86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje, kako bi stabilizirao tržište.

Od oktobra planiraju postupno na tržište izbacivati više barela, uz procjenu o stabilnoj potražnji.