Energetika.ba
poznato i zašto

Operator njemačkog terminala za LNG tuži Evropsku komisiju

Autor: Energetika.ba
Operator njemačkog terminala za LNG tuži Evropsku komisiju
Foto: Arhiv

Firma Hanseatic Energy Hub (HEH), operator prvog kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Njemačkoj, tužila je Evropsku komisiju zbog odobravanja državnih podrška za takav drugi njemački terminal.

Tužba je podnesena Sudu Evropske unije u Luksemburgu jer je EK odobrio potpore koje njemačka Savezna vlada namjerava pružiti ulagačima u drugu njemački terminal za LNG koji bi se trebao graditi u Brunsbüttelu, na ušću rijeke Labe, sjeverozapadno od Hamburga.

Pri tome HEH smatra da bi se takav projekt morao ostvariti bez državne pomoći, jednostavnim povišenjem tarifa za buduće korisnike. Terminal koji gradi HEH također se nalazi na rijeci Labi, ali uzvodno od Brunsbüttela, u Stadeu.

Njegovi su vlasnici njemačka logistička firma Buss-Gruppe, švicarska investicijska firma Partners Group, španjolska plinska firma Enagás i američka hemijska skupina Dow. Gradnja postrojenja u Stadeu započela je u junu, a u pogonu bi trebalo biti od 2027. godine, objavila je njemačka štampana agencija DPA.