Energetika.ba
diplomatski spor

Orbán i Fico u sukobu s EU zbog nastavka uvoza ruske nafte

Autor: Energetika.ba
Orbán i Fico u sukobu s EU zbog nastavka uvoza ruske nafte
Foto: Agencije

Mađarska se pridružuje Slovačkoj u pokušaju da iskoriste pravila EU kako bi zadržali pristup jeftinom proizvodu koji su gotovo svi drugi morali odbaciti: ruskoj nafti.


Njihovo manevrisanje dolazi nakon što su ukrajinske sankcije blokirale tranzit sirove nafte preko naftovoda koji prodaje najveća privatna naftna kompanija Rusije, Lukoil, što bi moglo oduzeti za ove dvije zemlje trećinu njihovih uvoznih količina nafte.

Mađarska i Slovačka su se pozvale na pravila, tvrdeći da sankcije krše trgovinski sporazum iz 2014. između Kijeva i EU i tražeći od Evropske komisije, izvršnog tijela EU, da intervenira, prenosi Politico.

Zahtjev je stavio EU u nezgodnu situaciju. Zvaničnici znaju da moraju postupati prema pravilima — i to su činili, izdajući brojne izjave u kojima se kaže da pregledavaju činjenice i istražuju opcije. Ali iza kulisa, i u diskusijama među EU diplomatama, postoji značajna frustracija što se ovaj problem uopšte nalazi na agendi Brisela.

Svi ostali u EU su pronašli načine da se oslobode ruske nafte, nekoliko diplomata je ljutito reklo — to nije njihov problem što su Mađarska i Slovačka iskoristile izuzeće od sankcija da nastave s uvozom. Mađarska je čak povećala uvoz ruske nafte, izazivajući posebno ogorčenje.

"Mnoge članice EU poduzele su skupe, ali nužne napore da se oslobode zavisnosti od ruskog plina i nafte ... uglavnom zato što mirišu na krv," rekao je jedan EU diplomata, koji je kao i drugi za ovu priču dobio anonimnost kako bi mogao govoriti otvoreno.

Ukrajina je, u međuvremenu, tvrdila da su njezine sankcije usmjerene na gušenje ključnog izvora prihoda za ruski ratni napor. U petak je ukrajinski predsjednički savjetnik Mihajlo Podoljak rekao da taj potez "nema nikakve veze s ucjenom."

Komentari dolaze dok raste neprijateljstvo EU prema Budimpešti, s tim da su zemlje sve više zasićene mađarskim premijerom Viktorom Orbánom zbog njegovih prijateljskih veza s Rusijom i stalnih napora da uspori sankcije. I Slovačka također sve više nervira EU, jer se populistički premijer Robert Fico okreće Bratislavu ka više pro-ruskoj poziciji i suspenduje državnu vojnu pomoć Ukrajini.

To je ostavilo malo spremnih slušalaca u Briselu sada kada obje zemlje traže pomoć za zadržavanje svoje ruske nafte.