Energetika.ba
Nafta

Pad cijena nafte zbog slabe potražnje u Kini

Autor: Energetika.ba
Pad cijena nafte zbog slabe potražnje u Kini
Foto: Ilustracija

Cijene nafte opale su u trgovanju u ponedeljak zbog strahova od slabije potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, što je uticalo na raspoloženje na tržištu, dok su investitori usmjerili pažnju na napredak pregovora o prekidu vatre na Bliskom Istoku, koji bi mogli rezultirati smanjenjem rizika po snabdijevanje.

Fjučersi za referentnu naftu Brent oslabili su za oko 0,65 posto, na ispod 79,2 dolara po barelu, dok su istovremeno fjučersi za američku naftu WTI (West Texas Intermediate) smanjeni su za oko 0,85 posto , na manje od 76 dolara po barelu, prema podacima spesijalizovanog portala OilPrice.

Oba indeksa oslabila su za blizu dva posto prošlog petka, jer su investitori smanjili očekivanja rasta potražnje iz Kine, ali su završili nedjelju uglavnom nepromijenjeni u odnosu na prethodnu, nakon što su prošlosedmični podaci iz SAD pokazali da inflacija usporava, a maloprodajna potrošnja bila je snažna.

Tenzije na Bliskom Istoku i eskalacija rata između Rusije i Ukrajine, koji predstavljaju rizike po snabdijevanje, podržavaju rast cijena, dok u isto vrijeme uporni strahovi od slabe potražnje u Kini dovode do slabljenja cijena, odnosno rasprodaje, ocjenjuju analitičari, prenosi Reuters.

Podaci kineske carine objavljeni tokom vikenda pokazali su da je kineski izvoz dizela i benzina naglo pao u julu, što odražava niži nivo prerade nafte tokom tog mjeseca zbog slabih profitnih marži. Raniji podaci takođe su pokazali da je kineska ekonomija izgubila zamah u julu, sa padom cijena novih stanova najbržim tempom u posljednjih devet godina, usporavanjem industrijske proizvodnje i rastom nezaposlenosti.

U međuvremenu, američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u Tel Aviv u nedjelju tokom još jedne turneje po Bliskom Istoku kako bi pogurao napredak pregovora o prekidu vatre u Gazi, ali Hamas je izrazio sumnje u vezi s misijom, optužujući Izrael da potkopava njegove napore, piše Biznis.rs.