Energetika.ba
Nafta

Padaju cijene nafte uprkos američkim sankcijama Iranu

Autor: Energetika.ba
Padaju cijene nafte uprkos američkim sankcijama Iranu

Cijene nafte su danas u padu, iako su stupile na snagu američke sankcije protiv Teherana koje se odnose na izvoz iranske nafte.

Razlog pojeftinjenja nafte je što je pojedinim vodećim kupcima iranske nafte privremeno odobreno izuzeće od sankcija SAD, dok je zvanični Teheran poručio da će se suprotstaviti Vašingtonu i da će nastaviti da prodaje svoje “crno zlato”, prenosi agencija Rojters.

Cijena sjevernomorske nafte tipa “brent” pala je za 30 centi po barelu na 72,53 dolara, a američke “lake” nafte (WTI) za isto 30 centi na 62,84 dolara za barel.

Cijene obe vrste nafte pale su za više od 15 odsto otkako su početkom oktobra dostigle najviši nivo za četiri godine.

Zvanični Vašington je danas ponovo uveo sankcije Teheranu, koje su prvobitno ukinute potpisivanjem nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je izjavio ovim povodom za iransku državnu televiziju da će Iran zaobići američke sankcije i nastaviti da prodaje naftu.

Zvanični Vašington je pojedinim zemljama odobrio privremeno izuzeće od primjene tih sankcija, a riječ je o osam uvoznika koji će još izvjesno vrijeme nastaviti da kupuju iransku naftu.

Energetika.ba