Energetika.ba
Nafta

Pale cijene nafte, u fokusu slom američkih banaka

Autor: Energetika.ba
Pale cijene nafte, u fokusu slom američkih banaka

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 80 dolara budući da je trgovce zabrinuo slom američkog Silicon Valley Banka (SVB) koji je podigao prašinu na tržištima dionica i potpirio strah od nove financijske krize. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.11 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79.66 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.01 dolar.

Slom američkih banki uzdrmao tržište

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1.24 dolara nižoj cijeni, od 73.56 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.88 dolara. Tržišta je na početku tjedna uzdrmao slom američkog Silicon Valley Banka (SVB) nakon masovnog povlačenja pologa koje je potaknuo neuspjeli pokušaj banke da pokrije gubitak na vrijednosti portfelja državnih obveznica.

SVB se specijalizirao za sektor startupa, a pologe je usmjeravao u kupnju državnih obveznica, čija je cijena naglo pala nakon što je američka središnja banka lani ugasila program kupnje imovine i naglo podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Američki regulatori zatvorili su SVB i još dvije banke, a trgovci su se pobojali reprize financijske krize iz 2008. godine, pa su dionice banaka naglo pale. Cijene nafte spustile su se na najnižu razinu od početka siječnja, odnosno prosinca, prateći trend na tržištima dionica.

Analitičari o slomu američkih banaka: Više galama nego istinska vijest

Analitičari Commerzbanka očekuju snažne oscilacije cijena na tržištima nafte u sljedećim danima, a u UBS-u pak drže da problemi u regionalnim američkim bankama ne utječu toliko na tržišta robe.

"Ono što se u ponedjeljak događalo s regionalnim američkim bankama po našem je mišljenju više galama nego istinska vijest za robna tržišta i ne bi trebalo na njih značajnije utjecati na srednji i dulji rok", rekao je Carsten Menke iz UBS-a.

Nakon sloma SVB-a američka središnja banka vjerojatno će sljedeći tjedan podići kamatne stope za četvrtinu a ne za polovinu postotnog boda, procjenjuju trgovci. Blaže povećanje moglo bi značiti slabiji dolar, a to bi poduprlo cijene nafte jer bi pomoglo kupcima s drugim valutama.

Rasle potrošačke cijene u SAD-u

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su u veljači na mjesečnoj razini za 0.4 posto, nešto blaže nego u siječnju. Na godišnjoj razini uvećane su za 6.1 posto, nakon 6.2-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem mjesecu, najblaže od rujna 2021. Inflacija u Kini spustila se pak u veljači na najnižu razinu unatrag godinu dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u mjesečnom izvješću podigla procjenu rasta kineske potražnje za naftom u ovoj godini, ali je potvrdila procjenu globalne potražnje. Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavit će mjesečno izvješće u srijedu.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1.16 dolara, na 81.88 dolara.

Energetika.ba / Hina