Energetika.ba
Nafta

Pale cijene nafte, ulagači zabrinuti zbog vijesti iz Kine

Autor: Energetika.ba
Pale cijene nafte, ulagači zabrinuti zbog vijesti iz Kine

Cijene nafte oslabjele su danas na međunarodnim tržištima, jer investitore brine kineska privreda usporavanje koje utječe na smanjenje potražnje tog najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84.20 dolara. Na američkom tržištu barel je u minusu bio 24 centa, na 79.88 dolara.

Kina, druga po veličini svjetska privreda, smatra se ključnom za povećanje potražnje za naftom u ostatku godine. Ali njezina usporena privredna aktivnost nakon pandemije Covida-19 zabrinjava tržišta, a obećanja vlasti da će poduprijeti oporavak zasad su ispod očekivanja, uključujući i slabije od očekivanog smanjenje ključne kamatne stope u ponedjeljak.

"Kineska privredna slabost ... stvorit će plafon za cijene nafte u ovoj godini, pogotovo jer se čini da Peking želi izbjeći velike fiskalne poticaje", naveli su iz Eurasia Grupe u svojoj bilješci za klijente.

Povećanu zabrinutost oko potražnje predstavlja i mogućnost novog povećanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom potrošaču nafte SAD-u, koju dužnosnici američke centralne banke nisu isključili zbog uporne inflacije.

U međuvremenu se očekuje da će SAD nastaviti smanjivati zalihe.

Preliminarna anketa Reutersa pokazuje da ekonomisti očekuju pad zaliha sirove nafte i benzina u prošloj sedmici, a podaci Američkog instituta za naftu o stanju zaliha bit će objavljeni kasnije tokom dana. ​

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1.12 dolara, na 87.58 dolara.

(Energetika.ba)