Energetika.ba
u septembru

Pao norveški izvoz zbog smanjenih isporuka nafte

Autor: Energetika.ba
Pao norveški izvoz zbog smanjenih isporuka nafte
Agencije

Norveški izvoz pao je u septembru, odražavajući znatno smanjene isporuke nafte i opreme za naftni sektor, pokazali su podaci statističkog ureda.

Izvoz je bio manji za 2,7 posto u odnosu na rujan prošle godine, pao je na 11,20 milijardi eura. Uvoz je pak porastao za 9,4 posto, na 7,40 milijardi eura.

Višak u norveškoj vanjskotrgovinskoj bilanci iznosio je tako u septembru 3,63 milijarde eura i bio je manji za 10 posto nego prije godinu dana.

Pad izvoza na početku jeseni odražava pad vrijednosti isporuka nafte od 25 posto, na 3,13 milijardi eura. Naglo je oslabila i potražnja za brodovima te naftnim platformama, prema padu vrijednosti isporuka za čak 72,3 posto, na samo 8,48 miliona eura.

Izvoz plina porastao je pak za 20,5 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, na 2,94 milijarde eura.

Kada se isključe nafta i plin te oprema za energetski sektor, vrijednost izvoza porasla je u septembru za četiri posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i iznosila je 5,08 milijardi eura. Vanjskotrgovinska bilanca pokazuje pak manjak od 2,45 milijardi eura, veći za 4,4 posto nego lani.

Na mjesečnoj razini ukupni izvoz pao je za 14 posto, prateći u stopu smanjene isporuke nafte, prenosi Hina. Još je oštrije pao izvoz plina, za čak 33,6 posto.

Kada se isključe nafta, plin i oprema za energetski sektor, izvoz je na mjesečnoj razini porastao za 5,2 posto.