Energetika.ba
Nafta

Pemex izvještava o porastu duga od 44% od oktobra

Autor: Energetika.ba
Pemex izvještava o porastu duga od 44% od oktobra
Foto: Pemex

Dug meksičke državne naftne kompanije Pemex prema dobavljačima i izvođačima skočio je 44% između njenih izvještaja o dugu u oktobru i februaru, dosežući 139.12 milijardi pesosa ($8.20 milijardi).

Prema izvještaju objavljenom u ponedjeljak, Pemexove fakturirane obaveze za 2023. i 2024. godinu iznose ukupno 138.85 milijardi pesosa, s projektima i materijalima koji su ostali nenaplaćeni do kraja februara u iznosu od 270 miliona pesosa.

Kompanija je saopćila da je platila 86.93 milijardi pesosa u prva dva mjeseca ove godine, uz dodatnih 382.90 milijardi pesosa u 2023. godini.

Izvještaj, koji detaljno opisuje zvanične podatke o stanju Pemexovog duga prema dobavljačima, ne uključuje dugove proizašle iz sporova ili poreza, niti one koji se odnose na projekte u
procesima mirenja s vjerovnicima.

Dug Pemexa prema dobavljačima prijavljen u ponedjeljak značajno je manji od onoga što je bio u decembru 2023. godine, smanjen je za 61% u odnosu na 359.76 milijardi pesosa u decembru, prema podacima prijavljenim na sastanku kompanije u februaru.

Pemex nije dao detalje tokom tog sastanka o fakturiranim dugovima ili očekivanim fakturama.

Mjesecima već, energetski kompanija opterećena dugovima suočava se s ozbiljnim teškoćama u plaćanju dobavljačima, izvođačima i operaterima nafte, koji su upozorili da nedostatak ispunjenja može dovesti do smanjenja proizvodnje i ugroziti privatne kompanije.

Dva izvora u Pemexu rekla su Reutersu prošlog mjeseca da će kompanija koristiti nedavni poreski kredit od 6.4 milijarde dolara od vlade kako bi izvršila plaćanja dobavljačima.

Reuters je nedavno izvijestio da je državni div, koji ima i finansijski dug od preko 106 milijardi dolara, favorizirao plaćanje velikim naftnim servisnim kompanijama u odnosu na manje privatne meksičke proizvođače koji prodaju svoj izlaz Pemexu.

Pemex je u ponedjeljak izvijestio da njegov dug prema naftnoj servisnoj kompaniji Baker Hughes sada iznosi ekvivalent od $14.76 miliona, u odnosu na $311 miliona prijavljenih u oktobru, prema Reutersovim izračunima.

Pemex je također priznao dug od $123 miliona prema pružaocu usluga Halliburton (HAL.N), u poređenju s $529 miliona u prethodnom izvještaju.

Dugovi prema Weatherfordu pali su sa $225 miliona u oktobru na $35.46 miliona, dok su dugovi prema SLB-u pali na oko $143 miliona sa $474 miliona u oktobru.

Državna kompanija je rekla na sastanku sa analitičarima da je platila 413.94 milijardi pesosa svojim dobavljačima u 2023. godini i menadžeri su najavili da će kompanija izvršiti plaćanja i ove godine, iako nisu dali detalje, rasporede ili iznose.