Energetika.ba
trgovanje

Podaci o inflaciji u SAD-u utjecali na smanjenje cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Podaci o inflaciji u SAD-u utjecali na smanjenje cijena nafte
Foto: Unsplash

Cijene nafte su smanjene u ranom trgovanju u četvrtak, jer se ne očekuje da će američka centralna banka smanjiti kamatne stope vjerovatno do decembra.

Terminski ugovori za naftu Brent niži su za 37 centi, ili 0,5 posto, te iznosi 82,23 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži za 34 centa, ili 0,4 posto, na 78,16 dolara.

FED je u srijedu zadržao stope stabilnima i odgodio početak ublažavanja politike, možda čak do decembra. Viši troškovi zaduživanja imaju tendenciju usporavanja ekonomskog rasta, a time mogu i ograničiti potražnju za naftom.

Na strani ponude, zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su prošle sedmice više nego što se očekivalo, ponajviše potaknuto skokom uvoza, dok su zalihe goriva također porasle više nego što se očekivalo, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije u srijedu.

Na cijene je također utjecao nizak izvještaj Međunarodne agencije za energiju, koje je upozorilo na višak ponude u bliskoj budućnosti.

“Ovo je u oštroj suprotnosti s pozitivnim izvještajem OPEC+ ranije ovog tjedna. Naftna grupa je zadržala svoje prognoze o jačanju potražnje”, rekli su analitičari ANZ Researcha, prenose Financije hr.

Trgovci također promatraju pregovore o prekidu vatre u Gazi, koji bi, ako se razriješe, smanjili strahove od mogućih prekida opskrbe iz regije proizvodnje nafte.

Palestinska militantna skupina Hamas objavila je priopćenje naglašavajući svoju “pozitivnost” u pregovorima o prekidu vatre. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Hamas predložio brojne izmjene prijedloga o prekidu vatre koji podržavaju SAD, dodajući da su posrednici odlučni zatvoriti praznine..