Energetika.ba
Nafta

Poljska prestala da uvozi rusku naftu zbog lošeg kvaliteta

Autor: Energetika.ba
Poljska prestala da uvozi rusku naftu zbog lošeg kvaliteta

Tranzit ruske sirove nafte prema Poljskoj i dalje ka ostatku Evrope preko jednog kraka naftovoda koji prolazi kroz Bjelorusiju je obustavljen, nakon što je Varšava odbila da tu naftu u svojim rafinerijama preradi, navodeći kao razlog njen loš kvalitet.

Poljska je u srijedu prestala da prihvata rusku naftu koja ulazi u zemlju preko Bjelorusije, potvrdio je glavni inženjer bjeloruskog operatora naftovoda "Gomeltransnjeft" Andrej Verigo, a prenosi Raša tudej.

Poljski operator naftovoda PERN obavestio je bjelorusku stranu da više ne može da prerađuje naftu zbog pada kvaliteta, rekao je Verigo, zbog čega, kako dodaje, nije jasno kada će isporuke ka Evropi biti nastavljene.

Britanska agencija Rojters javlja i da je Njemačka suspendovala uvoz ruske nafte preko naftovoda "Družba", navodeći takođe kao razlog "loš kvalitet".

Tranzit ruske nafte prema Ukrajini, koja prolazi kroz južni dio naftovoda, nije bio pogođen ovim problemom i tom trasom se dnevno isporuči oko 40 hiljada tona.

Južni ogranak isporučuje rusku naftu Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Prekid u snabdevanju naftom je usledio nakon što su se beloruski i poljski operatori naftovoda žalili na kvalitet dolazne sirove nafte u proteklih nekoliko dana.

Bjelorusija je u utorak privremeno zaustavila izvoz benzena i dizela u Poljsku, Ukrajinu i u baltičke zemlje, navodeći kao razlog rizike po opremu zbog nafte lošeg kvaliteta.

Bjeloruski državni koncern za naftu optužio je zvaničnu Moskvu da kasni sa ispunjenjem svog obećanja da će riješiti ovo pitanje.

Energetika.ba / Tanjug