Energetika.ba
Nafta

Poljski Orlen će supertankerom dopremiti venezuelansku naftu u Kinu

Autor: Energetika.ba
Poljski Orlen će supertankerom dopremiti venezuelansku naftu u Kinu

Poljska naftna i plinska kompanija Orlen iznajmila je supertanker koji će venezuelansku naftu dopremiti u Kinu u razdoblju ublaženih američkih sankcija Caracasu, pokazuju podaci brokera i specijaliziranih kompanija.

Supertanker Olympic Trophy iznajmljen je za 13 miliona dolara i trebao bi biti utovaren početkom decembra, prema neimenovanom izvoru i podacima o kretanju brodova na Kpleru.

Venezuelanska naftna kompanija PDVSA i Orlen nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentarišu tu informaciju.

Poljska kompanija krenula je tako stopama Vitola, najvećeg svjetskog nezavisnog trgovca naftom, koji je iznajmio supertanker početkom novembra za dopremu venezuelanske nafte u Kinu.

Trgovinska kuća Trafigura iznajmila je brod koji će inostranim kupcima dostaviti venezuelansko loživo ulje i trenuto čeka završetak utovara, prenosi Hina.

Izvoz venezuelanskih energenata, do maja iduće godine, omogućila je dozvola američkog ministarstva finansija koje je u oktobru privremeno ukinulo sankcije venezuelanskim proizvođačima i izvoznicima nafte.

Trgovci su ih pohitali kupiti od nepoznatnih posrednika, registrovanih kupaca venezuelanske državne kompanije PDVSA. SAD je privremeno ukidanje sankcija uslovio napretkom u organizaciji transparentnih predsjedničkih izbora u Venezueli, do 30. novembra, i oslobađanjem političkih zatvorenika.

(Energetika.ba)