Energetika.ba
Prema 86 dolara

Porast cijena nafte zbog ukrajinskih napada na Rusiju

Autor: Energetika.ba
Porast cijena nafte zbog ukrajinskih napada na Rusiju
Foto: Unsplash

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke bila viša za 51 cent nego na kraju trgovine prošli petak i iznosila je 85,85 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u aprilu poskupio je 62 centa, na 81,66 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u maju, po 60 centi višoj cijeni, od 81,18 dolara.

Podršku cijenama pružila je prošle sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) podginutom procjenom rasta potražnje u ovoj godini, na 1,3 miliona barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje još snažniji rast, za 2,2 miliona barela dnevno.

Ulagače su istodobno uznemirili ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji, koji su prošle sedmice, po Vandani Hari iz Vanda Insightsa, dodali cijeni barela premiju na rizik od dva do tri dolara. Premija je ostala na snazi i na početku sedmice budući da su napadi tokom vikenda učestali, dodala je Hari.

Analiza Reutersa pokazala je da su napadi u prvom tromjesečju blokirali oko sedam posto ruskih rafinerijskih kapaciteta.