Energetika.ba
Nafta

Poremećaji u proizvodnji podigli cijene nafte prema 76 dolara

Autor: Energetika.ba
Poremećaji u proizvodnji podigli cijene nafte prema 76 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 76 dolara, poduprte poremećajima u proizvodnji u Kanadi, Libiji i u neutralnoj zoni između Saudijske Arabije i Kuvajta.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila viša 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,43 dolara. Na američkom je tržištu bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 68,23 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na poremećaje u opskrbi iz Kanade, Libije i neutralne zone između Kuvajta i Saudijske Arabije.

Kuvajtski ministar energetike izjavio je danas da je proizvodnja u naftnim poljima kojima zajednički upravljaju Kuvajt i Saudijska Arabija obustavljena iz tehničkih razloga i da bi trebala biti obnovljena uskoro.

U Libiji su pak snage pod zapovjedništvom Khalife Haftara ustupile kontrolu nad naftnim lukama na istoku zemlje zasebnoj Državnoj naftnoj kompaniji (NOC).

Istoimena službena državna naftna kompanija sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju više neće smjeti raspolagati tom naftom, što će po tumačenju vlade pojačati napetosti i produbiti podjele u zemlji.

Opskrbu iz Kanade smanjili su pak problemi u velikom postrojenju za proizvodnju nafte iz naftnog pijeska.

U tom su kontekstu mnogi analitičari skloni procjeni da opskrba tržišta biti tijesna i u predstojećem razdoblju unatoč dogovoru vodećih proizvođača u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih na čelu s Rusijom o povećanju proizvodnje za milijun barela dnevno.

Time su proizvođači ublažili dogovoreno ograničenje opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno koje je stupilo na snagu početkom prošle godine.

"Unatoč (prošlotjednom) dogovoru OPEC-a smatramo da će tijesna opskrba vjerojatno podići cijene nafte u 2018. godini", napominje Jason Gammel iz američke investicijske banke Jefferies.

U američkoj Bank of America Merrill Lynch procjenjuju da bi do sredine iduće godine cijena nafte na londonskom tržištu mogla porasti na 90 dolara ali ujedno upozoravaju na sve konkretnije posljedice trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih velikih svjetskih gospodarstava, uključujući Europsku uniju i Kinu.

"Procjenjujemo da će smanjenje globalne trgovine za jedan posto povlačiti za sobom pad potražnje za 44 tisuće barela dnevno", poručuju iz amerčike banke.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 72,15 dolara, što znači da je bila 74 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba