Energetika.ba
Nafta

Preokret na tržištu: Cijene nafte skočile za 14 posto

Autor: Energetika.ba
Preokret na tržištu: Cijene nafte skočile za 14 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su više od 10 posto preokrenuvši tako negativne trendove posljednjih dana. U toku noći referentna vrijednost Brent nafte zabilježila je najniži nivo u posljednjih 20 godina.

Kako piše CNBC West Texas Intermediate (WTI), američki referentni indeks, porastao je 1,73 dolara ili 14 posto, trgujući na 13,19 dolara po barelu. Ranije se s WTI trgovalo sa niskih 10,26 dolara. Brent sirova nafta porasla je 7 posto, odnosno 1,37 dolara te je sada 20,68. Vrijednost Brenta prethodno je pala na ispod 16 dolara.

Kretanje cijene u srijedu potpuno je suprotno od “divljeg” pada početkom sedmice. U ponedjeljak je WTI ugovor za isporuku u maju pao ispod nule i prvi put u historiji trgovalo se s negativnim vrijednostima.

Obim trgovanja bio je mali jer se sve dešavalo dan prije isteka ugovora, ali taj je događaj ušao je u historiju. U utorak se cijene oporavila i završila s trgovanjem na nivou 10,01 dolara po barelu.

Kasnije se cijena junskih ugovora u utorak smanjila za 43,37 posto, spustivši se na 11,57 dolara, dok se sudionici na tržištu i dalje boje da će proizvodnja uskoro iscrpiti sva dostupna skladišta širom svijeta. Brent je u utorak pao 24,4 posto u svom najgorem danu u gotovo tri desetljeća.

Per Magnus Nysveen, stariji partner i šef analitike u Rystad Energyu, upozorio je da će se situacija na naftnim tržištima pogoršavati.

Energetika.ba