Energetika.ba
Nakon rekordne 2022.

Profit CNOOC-a za 2023. godinu opao za 12,6%

Autor: Energetika.ba
Profit CNOOC-a za 2023. godinu opao za 12,6%
Foto: Arhiv

Kineska energetska firma CNOOC objavila je pad neto dobiti za 12,6% u 2023. godini nakon rekordne visoke dobiti godinu dana ranije, zbog pada cijena ugljikovodika, iako je fokus na kontroli troškova i proširenju rezervi pomogao rezultatu.

Državno kontrolirani specijalist za naftu i plin na moru prijavio je neto dobit od 123,8 milijardi juana (17,20 milijardi dolara) u prijavi Hong Kongškoj berzi u četvrtak.

Proizvodnja nafte i plina porasla je za 8,7% na 678 miliona barela ekvivalenta nafte (boe), nadmašujući cilj od 650 miliona do 660 miliona boe.

Historijski jedan od istraživača i proizvođača niske cijene u industriji, sveukupni trošak proizvodnje firme pao je na 28,83 dolara po barelu sa 30,39 dolara.

Kapitalni rashodi porasli su za 37% na rekordnih 137,35 milijardi juana.

Neto potvrđene rezerve iznosile su oko 6,78 milijardi boe na kraju 2023. godine, što je porast s 6,24 milijarde godinu dana ranije, dok je održavala vijek trajanja rezervi od više od 10 godina sedmu godinu zaredom. Njen omjer zamjene rezervi iznosio je 180%.

CNOOC je vodeći doprinositelj rastu domaće proizvodnje nafte u Kini dok se državne naftne firme suočavaju s geološki složenijim i skupljim resursima kako bi se suočile s oštrim padom u zrelim bazenima.

Ovog mjeseca, CNOOC je objavio dva velika otkrića, svaki s 100 miliona tona ekvivalenta nafte dokazano na mjestu - dubokomorsko naftno polje Kaiping South u delti rijeke Pearl i Qinhuangdao 27-3 u Bohai zaljevu.

Na sastanku o zaradi, predsjednik CNOOC-a Zhou Xinhuai rekao je novinarima da su ta otkrića rezultat ubrzanih visokoefikasnih istraživanja proteklih godina i da će pomoći u stabilizaciji proizvodnje nafte na ključnim morskim parcelama.

Istaknuto globalno istraživačko djelovanje firme bilo je još jedno otkriće naftnog polja s dokazanom količinom od preko 100 miliona tona u Gvajani, gdje firma sarađuje s Exxon Mobilom (XOM.N) kao operaterom, navodi se.

U 2024. godini firma je izjavila da planira fokusirati se na povećanje rezervi i proizvodnje, stavljanje većeg naglaska na istraživanje plina, te predvidjeti stabilan rast i u rezervama i proizvodnji.

Honorarni dionici CNOOC-a na Hong Kongškoj berzi zatvorili su se s rastom od 0,77% prije objave zarade, nakon što su ove godine porasli za 40,15% u poređenju s padom od 1,08% u referentnom Hang Seng indeksu (HSI).