Energetika.ba
provincija Şırnak

Proizvodnja nafte na jugoistoku Turske dostići će novi vrhunac do kraja Ramazana

Autor: Energetika.ba
Proizvodnja nafte na jugoistoku Turske dostići će novi vrhunac do kraja Ramazana
Foto: Ilustracija

Dnevna proizvodnja nafte u provinciji Şırnak na jugoistoku Turske, koja je dugo bila žrtva prisustva teških terorističkih aktivnosti, imaće tendenciju dostizanja novog vrhunca do kraja svetog mjeseca Ramazana, rekao je u subotu visoki zvaničnik.

Proizvodnja u jugoistočnom regionu planine Gabar trenutno iznosi oko 37.000 barela dnevno (bpd), izjavio je ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar na iftaru, ceremoniji prekida posta, u Istanbulu.

"Postići ćemo 40.000 barela do kraja Ramazana. Naš cilj je 100.000 barela do kraja godine", rekao je Bayraktar.

Proizvodnja se postepeno povećavala sa 25.000 bpd u oktobru na 30.000 bpd u decembru prije nego što je dostigla 35.000 ovog januara.

"Ovdje postoji milijarda barela nafte. Mi brzo proizvodimo", rekao je Bayraktar, naglašavajući da bi dostizanje cilja do kraja godine udvostručilo trenutnu proizvodnju Turske.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je krajem decembra 2022. godine objavio otkriće rezervi nafte na planini Gabar u provinciji Şırnak. Erdoğan je rekao da rezerva sadrži procijenjenih 150 miliona barela nafte čija se vrijednost procjenjuje na oko 12 milijardi dolara (TL 384,09 milijardi), prenosi Daily sabah.

Ovo je bilo praćeno otkrićem druge rezerve u regiji u maju prošle godine, koju je državna naftna kompanija Turska naftna korporacija (TPAO) opisala kao sa oko 1 milijardu barela i tržišnom vrijednošću do 80 milijardi dolara.

Turska je intenzivirala aktivnosti istraživanja nafte i gasa od 2020. godine, pri čemu je regija Gabar odigrala značajnu ulogu u nastojanjima da se smanji teška zavisnost zemlje od uvoznih energetskih resursa.