Energetika.ba
svjetska tržišta

Prošle sedmice pale cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Prošle sedmice pale cijene nafte
Foto: Unsplash/Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'. Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice potonula 7,3 posto, na 82,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,8 posto, na 78,11 dolara.

To je najveći sedmični pad cijena u posljednja tri mjeseca. Trgovce su prošle sedmice zabrinule poruke američke centralne banke da bi zbog visoke inflacije mogla zadržati kamatne stope na povišenim nivoima duže vrijeme nego što se na tržištu očekivalo.

Još nedavno očekivalo se da će Fed u ovoj godini agresivno smanjiti kamate, počevši od juna, no čini se da bi taj potez mogao uslijediti tek na jesen. To je izazvalo strahovanja od slabljenja aktivnosti u SAD-u, ali i u drugim dijelovima svijeta, što bi moglo smanjiti potražnju za energentima.

A da potražnja u SAD-u slabi pokazali su u srijedu podaci o neočekivano velikom rastu zaliha nafte sedam dana prije, za čak 7,3 miliona barela. Analitičari su očekivali daleko skromniji rast, za 1,1 milion barela, prenosi Index hr.

Veći pad cijena spriječili su signali da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli zadržati politiku smanjenja proizvodnje i u drugoj polovini godine, nakon 1. jula, ako potražnja ne ojača. Trenutno je smanjuju za 2,2 miliona barela dnevno.

Grupa će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku 1. juna. Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko 7, a na američkom tržištu više od 7,5 posto.