Energetika.ba
Nafta

Prvi mjesec primjene akciza donio dovoljno novca za 1,5 kilometara autoputa

Autor: Energetika.ba
Prvi mjesec primjene akciza donio dovoljno novca za 1,5 kilometara autoputa

Samo u prvom mjesecu primjene novog seta Zakona o akcizama prikupljeno je 16,6 miliona KM više nego prošle godine.

Naime, u februaru 2018. godine na osnovi putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, iz cijene uvozne i domaće nafte i naftnih prerađevina prikupljeno je 25.873.072 KM, što je za 16.648.277 KM više nego u februaru 2017. godine.

Riječ je o dijelu akciza koji se odnosi na 0,25 KM po litri prerađevine koji se proda na tržištu Bosne i Hercegovine, piše "Večernji list" izdanje za BiH.

"U ukupnom iznosu sredstava prikupljenih na osnovi cestarine od 0,25 maraka po litri prerađevine, uz standardno prikupljene cestarine, nalaze se i sredstva prikupljena na osnovi popisa zaliha na dan početka primjene izmjena i dopuna Zakona o trošarinama (1. februar 2018.). Ova cestarina je prikupljena na posebnom podračunu jedinstvenog računa koji je otvoren kod Centralne banke BiH", navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Spomenuti iznos od 16 miliona KM dovoljan je za oko kilometar do kilometar i po autoputa, ako uzmemo u obzir ranije izjave nadležnih da 1.000 metara ove moderne saobraćajnice u BiH košta od 6 do 10 miliona maraka, naravno ako na njoj nema nekih komplikovanijih zahvata poput tunela ili vijadukta.

U tom slučaju, cijena kilometra autoputa može rasti i iznad 30 miliona maraka. Ako se nastavi ovim tempom, u godinu dana primjenom pomenutog seta zakona o akcizama može se prikupiti dodatnih 200.000.000 konvertibilnih maraka, što bi bilo dovoljno za jednu dionicu, poput one Počitelj - Zvirovići.

Radi se o najvrednijoj dionici na koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu biće i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara. Kako navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osim navedene putarine, prikuplja se i ona u iznosu od 0,15 KM kao putarina za izgradnju puteva i na toj osnovi u februaru ove godine je prikupljeno ukupno 15.144.566 konvertibilnih maraka.

Ova sredstva idu u raspodjelu korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza (PDV, akcize, carina). Po ovoj osnovi u februaru 2017. godine ukupno je bilo prikupljeno 13.790.726 maraka.

Podsjećamo, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je sredinom decembra 2017. godine u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ključna izmjena Zakona o akcizama odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju cijene, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cijene putarina.

Po stupanju na snagu ovog seta zakona, cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini porasle su za 18 do 25 feninga, zbog poreza.

Energetika.ba / Večernji.ba