Energetika.ba
IEA

Rast potražnje za naftom najsporiji od 2020.

Autor: Energetika.ba
Rast potražnje za naftom najsporiji od 2020.
Foto: Ilustracija



Rast potražnje za naftom značajno je usporio u prvoj polovici godine i bio je najsporiji od 2020. godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U prvih šest mjeseci ove godine potražnja za naftom porasla je za 800.000 barela od 159 litara dnevno, u usporedbi s 2,3 miliona barela dnevno u istom razdoblju prošle godine.

IEA glavni razlog tako izrazitog usporavanja rasta potražnje za naftom vidi u usporavanju kineske ekonomije "Glavni pokretač ovog pada je brzo usporavanje Kine, gdje je potrošnja u julu pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini", piše agencija sa sjedištem u Parizu.

Kina je jedan od najvećih svjetskih potrošača i uvoznika nafte, ali drugo najveće svjetska ekonomija ima problema zbog slabe potrošnje stanovništva, krize u sektoru nekretnina i visoke nezaposlenosti.

IEA je spomenula i činjenicu da Kina sve više pažnje posvećuje alternativnim izvorima energije, sažima izvješće agencije francuska novinska agencija AFP.

Prodaja električnih vozila raste u Kini, smanjujući potražnju za cestovnim gorivom, dok razvoj opsežne željezničke mreže velikih brzina ograničava rast domaćeg zračnog prometa, rekla je agencija, a prenosi SEEbiz.

Izvan Kine potražnja za naftom je "u najboljem slučaju mlaka", procjenjuje IEA.

Za cijelu ovu godinu očekuje se da će globalna potražnja za naftom porasti u prosjeku za 900.000 159-litarskih barela dnevno, što je oko 70.000 barela manje od posljednje procjene. Očekuje se da će ukupna potražnja za naftom iznositi gotovo 103 miliona barela dnevno.

Ove sedmice cijena 159-litarskog barela sjevernomorske nafte Brent pala je ispod 70 dolara po barelu prvi put od decembra 2021. godine.

Pad cijena potaknuo je vodeće članice proširene skupine proizvođača nafte Opec+, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, da produže trenutno dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte do kraja novembra.