Energetika.ba
Nafta

Raste broj naftnih bušotina u SAD, nafta pojeftinila

Autor: Energetika.ba
Raste broj naftnih bušotina u SAD, nafta pojeftinila

Cijene nafte su pale zbog skoka broja naftnih bušotina u SAD četvrtu nedjelju zaredom, ali su i dalje na putu da drugi uzastopni mjesec završe "u zelenom".

Cijena naftnih fjučersa u New Yorku je ovog mjeseca porasla za 3,7 odsto, iako je danas registrovan pad od 1,0 odsto zbog podataka koji su ukazali na povećanu aktivnost bušenja u SAD, prenosi agencija "Bloomberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 72 centa na 67,38 dolara po barelu na NJujorškoj robnoj berzi. Ukupan obim trgovanja bio je oko 13 procenata ispod 100-dnevnog prosjeka, prenosi Tanjug.

Cijena sjevernomorske nafte "brent" za junsku isporuku pala je za 86 centi na 73,78 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cene "brenta" su ovog mjeseca porasle za 5,0 odsto.

U SAD, broj aktivnih naftnih bušotina je povećan za pet prošle nedjelje, na ukupno 825, što je najviše bušotina od marta 2015. godine, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz".

Investitori sada procenjuju da li će rastuća proizvodnja u SAD, koja je u svakoj nedjelji od početka februara premašivala 10 miliona barela dnevno, ugroziti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za uravnoteženje ponude na svjetskom tržištu nafte kroz smanjenje proizvodnje unutar tog bloka.

Cijene nafte su ovog mjeseca porasle do nivoa koji nisu zabilježeni još od 2014. godine, uslijed eskalacije tenzija na energentima bogatom Bliskom istoku.

Energetika.ba