Energetika.ba
Nafta

Regresirano gorivo za 830 poljoprivrednika

Autor: Energetika.ba
Regresirano gorivo za 830 poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odobrilo je ukupno 196.504 litra regresiranog dizel-goriva za 830 poljoprivrednika, od registrovanih 1.019 poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Sokolac, rečeno je Srni u opštinskoj poljoprivrednoj službi.

Viši stručni saradnik za poljoprivredu opštine Sokolac Slaviša Knežević rekao je da pravo na regresirano gorivo nije ostvarilo 189 poljoprivrednika.

"Od tog broja njih 10 nije izmirilo obaveze prema `Robnim rezervama Republike Srpske`, 50 poljoprivrednika ima manje od jednog hektara obradivog zemljiša, a 129 vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava nije blagovremeno ažuriralo podatke u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, što su bili dužni da završe do 15. maja", naveo je Knežević.

On je rekao da su ove godine poljoprivrednici sa područja Sokoca dobili 151.000 litara regresiranog dizel-goriva manje nego prošle godine, kada je za 650 poljoprivrednika odobreno oko 348.130 litara.

Prema njegovim riječima, razlog je primjena novog Pravilnika o podsticajima, prema kojem se za košenje trave odobrava 30 litara goriva po hektaru, odnosno tri puta manje nego lani.

"Možemo reći da su poljoprivrednici nezadovoljni ovom odredbom u Pravilniku za podsticaje, jer se na ovom brdsko-planinskom prostoru ljudi uglavnom bave stočarstvom i obezbjeđivanjem stočne hrane košenjem livada i sakupljanjem sijena, za razliku od ravničarskih predjela", naglasio je Knežević.

Regresirano dizel-gorivo poljoprivrednici sa područja Sokoca mogu preuzeti na benzinskim pumpama "Nešković" i "Nestro petrol".

Energetika.ba