Energetika.ba
Nafta

Rekordna zaduženost naftnih kompanija

Autor: Energetika.ba
Rekordna zaduženost naftnih kompanija

Cijene nafte protekle nedjelje nisu se značajnije mijenjale, urpkos snažnom rastu u petak.

Međunarodna agencija za energiju neznatno je nadogradila svoju procijenu ovogodišnje prosječne potrošnje nafte (na 92,1 miliona barela).

Najveće svjetske naftne kompanije uspjele su da pozajme rekordne vrijednosti na tržištima kapitala u drugom tromjesečju ove godine, uprkos očekivanjima oštrog pada poslovnih rezultata kao posljedica izuzetno niskih cijena sirove nafte u prvoj polovini ove godine.

“Rastući dug dodatno će povećati pritisak na već jako zadužene kompanije, što očito ne smeta investitorima u poplavi likvidnosti o kojoj vode računa centralne banke. Ne zaboravimo da je naftna industrija bila (i još uvijek je) snažno obilježena posljedicama pandemije. Osim poplave novca, ulagači objašnjavaju nedavno rastuće zanimanje za taj sektor malo boljim makroekonomskim podacima koji dolaze iz SAD-a i Kine, a koji su ponovno poduprli nade investitora u oporavak u obliku slova V”, rekao je za RTV Slovenije Sašo Šmigič, upravnik imovine u Generali Investmentsu.

On je naveo da se sa druge strane, ne smije zanemariti ponovno pogoršanje epidemiološke slike u zemljama koje su prve odustale od mera preduzetih za sprečavanje širenja virusa, “što znači da bi se stvari uskoro mogle ponovo da se pogoršaju”.

Energetika.ba