Energetika.ba
Nafta

Rizici za snadbijevanje naftom rastu što utječe i na rast cijena

Autor: Energetika.ba
Rizici za snadbijevanje naftom rastu što utječe i na rast cijena
Foto: Ilustracija

Cijene nafte su u porastu u azijskoj trgovini u ponedjeljak, zbog procjena da je snadbijevanje smanjeno, uz rizike povećane daljnjim napadima na rusku energetsku infrastrukturu.

Terminske cijene sirove nafte Brent za isporuku u maju porasle su 47 centi, te iznose 85,81 američkih dolara za barel. Aprilski ugovor za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porastao je za 49 centi na 81,53 dolar. Aktivniji majski ugovor o isporuci za WTI trgovao se 50 centi više, odnosno za 81,08 dolara po barelu.

“Štrajkovi na ruske rafinerije dodali su dva do tri dolara po barelu premije rizika za sirovu naftu prošle sedmice, što ostaje na snazi jer ove sedmice počinjemo s više napada tokom vikenda”, rekla je Vandana Hari, osnivačica usluge analize tržišta nafte Vanda Insights, prenosi Reuters.

Reutersova analiza pokazala je i da su napadi zaustavili oko sedam posto ruskih rafinerijskih kapaciteta u prvom kvartalu. Kompleksi za preradu prerađuju i izvoze sirove vrste na nekoliko tržišta, uključujući Kinu i Indiju.

Ove sedmice ulagači prate ishod dvodnevnog sastanka američke središnje banke koji završava u srijedu. FED će ovaj mjesec vjerovatno zadržati nepromijenjene stope, dok je mogućnost smanjenja kamatnih stopa na sastanku u junu također nepredvidivo, procjenjuju analitičari.

Niže kamatne stope potaknule bi potražnju u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, podupirući tako cijene nafte.

Agencija, koja predstavlja industrijalizirane zemlje, pojačala je svoje izglede potražnje po četvrti put od novembra jer su napadi Hutija u Crvenom moru preusmjerili prijevoznike sirove nafte i goriva, smanjujući naftu dostupnu korisnicima.

Po prvi put, IEA je ove godine također predvidjela blagi manjak ponude umjesto suficita.

Potražnja goriva u SAD-u također je potakla rast cijena nafte.