Energetika.ba
Nafta

Rosneft povećao dobit za sedam puta

Autor: Energetika.ba
Rosneft povećao dobit za sedam puta

Ruska naftna kompanija Rosneft saopštila je u ponedjeljak da joj se neto dobit u prvom tromjesečju usedmostručila, na 81 milijardu rubalja (1,3 milijarde dolara) uz podršku viših cijena.

U periodu od januara do marta najveći proizvođač nafte u svijetu ostvario je neto dobit od 81 milijardu rubalja (1,1 milijardu eura).

Prihodi kompanije su skočili za 22 odsto, na 1.720 milijardi rubalja.

Nešto ranije kompanija je objavila da je u prvom tromjesečju proizvodnja nafte i plinskih kondenzata u prvom tromjesečju smanjena 1,2 odsto na godišnjem nivou zbog učestvovanja Rusije u globalnom sporazumu o smanjenju proizvodnje radi podrške cijenama.

Rosneft pod dirigentskom palicom Igora Sečina, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, provodi agresivnu politiku akvizicija, šireći globalni doseg, ali i gomilajući dug. U proteklih godinu dana kupili su zajedno s partnerima indijsku rafineriju Essar Oil za 12,9 milijardi dolara.

Bilo je to prvo Rosneftovo ulaganje u azijski sektor prerade nafte i najveća inostrana akvizicija u Indiji.

Sklopili su ugovor o razvoju pet naftnih polja u iračkom Kurdistanu i uključili se u projekat širenja infrastrukture naftovoda u toj regiji kojima se nafta preko Turske izvozi na globalna tržišta.

Danas objavljen poslovni izvještaj ne sadrži podatke o neto dugu a u aprilu je najavljen niz mjera za jačanje kapitalne osnovice, uključujući otkup dionica u vrijednosti dvije milijarde dolara, radi poboljšanja prinosa.

U planu je i smanjenje ukupnog nivoa duga i finansijskih obaveza povezanih s aktivnostima trgovanja za najmanje 500 milijardi rubalja.

Sečin je u osvrtu na poslovne rezultate rekao da kompanija "očekuje daljnje smanjenje finansijskih obveza i poboljšane prinose akcionarima".

Njegovi akcionari uključuju, među ostalima, British Petroleum (BP) s vlasničkim udjelom od 19,75 odsto, i katarski državni investicijski fond QIA s gotovo 19 odsto udjela nakon što je propao dogovor o prodaji udjela kineskom CEFC-u.

Energetika.ba