Energetika.ba
Nafta

Rusija najavila značajno smanjenje proizvodnje nafte

Autor: Energetika.ba
Rusija najavila značajno smanjenje proizvodnje nafte
Ruski ministar za energetiku Alexander Novak najavio je kako će ta zemlja postepeno smanjivati proizvodnju nafte, a da će u početkoj fazi to biti smanjenje proizvodnje za najmanje 50.000 barela dnevno.

Rusko smanjenje proizvodnje nafte u skladu je sa sporazumom koji je ta zemlja prošle sedmice postigla unutar Organizacije proizvođača i izvoznika nafte. (OPEC).

“Plan smanjenja proizvodnje nafte je već spreman i očekujemo njegovu primjenu već od januara naredne godine“, kazao je resorni ministar Novak za ruske medije.

On je najavio da će narednih dana održati sastanke sa čelnicima ruskih naftnih kompanija i informirati ih o kvotama koje će trebati poštovati u okviru plana.

Nakon sastanka OPEC-a u petak je ruski ministar Novak u Beču kazao da je ta zemlja u oktobru ostvarila proizvodnju 11,4 miliona barela sirove nafte, a da planira smanjiti proizvodnju za najmanje dva posto.

Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danu.

Energetika.ba / AA