Energetika.ba
Nafta

Rusija očekuje dodatno smanjenje izvoza nafte za oko 50.000 barela dnevno u decembru

Autor: Energetika.ba
Rusija očekuje dodatno smanjenje izvoza nafte za oko 50.000 barela dnevno u decembru
Foto: Ilustracija

Rusija je u nedjelju saopćila da će produbiti smanjenje izvoza nafte u decembru za potencijalno 50.000 barela dnevno ili više, prije nego što je obećano, jer najveći svjetski izvoznici pokušavaju podržati globalnu cijenu nafte.

Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svjetska izvoznika nafte, pozvale su u decembru sve članice OPEC+ da se pridruže sporazumu o smanjenju proizvodnje nakon nesporazumnog sastanka kluba proizvođača.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Rijad ubrzo nakon sastanka OPEC+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusiju i druge saveznike.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, Putinov glavni čovjek za naftu i gas, citirale su tri glavne ruske novinske agencije da će Rusija produbiti rezove preko 300.000 barela dnevno već dogovorenih za ovu godinu.

- Već u decembru ćemo dodati dodatne količine. Za koliko, vidjećemo na osnovu rezultata iz decembra - možda će biti dodatnih 50.000 bpd, možda i više, rekao je Novak, a prenosi agencija Interfaks.

Rusija se obavezala da će smanjiti izvoz od 300.000 barela dnevno u poređenju sa izvozom u maju-junu - i da će zadržati taj nivo do kraja godine.

Rusija je u decembru pristala da produbi ta smanjenja na 500.000 barela dnevno u prvom kvartalu 2024. godine, saopštile su ruske agencije.

Zbog obećanja datih OPEC+, ruski izvoz nafte u 2023. godini iznosiće manje od 247 miliona tona koji se koriste u glavnim makroekonomskim prognozama Rusije, rekao je Novak.

Novak je rekao da se nada da bi Gazprom (GAZP.MM) i kineski proizvođač CNPC uskoro mogli da se dogovore oko uslova ugovora o prodaji gasa gasovodom Snaga Sibira-2.

Rusija godinama pregovara o izgradnji Snage Sibira-2 koja će prenositi oko 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje od Jamala na sjeveru Rusije do Kine preko Mongolije.

- Očekujemo da bi kompanija trebalo da postigne dogovor što je pre moguće, rekao je Novak.