Energetika.ba
Nafta

Rusija postala najveći izvoznik nafte u Kinu, pretekla Saudijsku Arabiju

Autor: Energetika.ba
Rusija postala najveći izvoznik nafte u Kinu, pretekla Saudijsku Arabiju

Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći dobavljač nafte u Kinu u prva dva mjeseca 2023. godine, prema podacima kineske vlade, pošto su kupili sankcionisanu rusku naftu uz velike popuste.

Iz Rusije je u periodu januar-februar izvezeno ukupno 15,68 miliona tona, ili 1,94 miliona barela dnevno, što je 23,8 odsto više u odnosu na 1,57 miliona barela dnevno u istom periodu 2022. godine, pokazali su u ponedeljak podaci Generalne uprave carina, prenosi Klix.ba.

Rusija je prošle godine bila drugi po veličini kineski dobavljač sirove nafte, isporučivši 86,2 miliona tona.

Uvoz saudijske sirove nafte iznosio je 13,92 miliona tona u dvomjesečnom periodu, što je ekvivalentno 1,72 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 1,81 miliona barela dnevno godinu dana ranije.

Saudijska Arabija je bila najveći dobavljač u Kini 2022. godine, prodavši 87,49 miliona tona sirove nafte tokom godine, što je ekvivalentno 1,75 miliona barela dnevno.

Zapadne sankcije i ograničenje cijena ruske sirove nafte na moru nakon invazije Moskve na Ukrajinu ograničili su broj kupaca za rusku ponudu, što je dovelo do toga da trguje uz velike popuste u odnosu na međunarodne standarde.

Nezavisne kineske rafinerije, mnoge od njih sa sjedištem u provinciji Shandong, bile su među glavnim korisnicima ove promjene u cjenovnoj moći.

Energetika.ba