Energetika.ba
zbog rizika od nestašica

Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije

Autor: Energetika.ba
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
Foto: Ilustracija

Rusija je u martu povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima.

Rusija je već zabranila izvoz benzina od 1. marta kako bi pokušala osigurati dovoljno goriva za svoje domaće tržište nakon ponovljenih napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske rafinerije od početka godine, objavila je agencija. Ove godine Rusija je ponovno povećala uvoz benzina iz Bjelorusije, koji je dostigao gotovo 3000 metričkih tona u prvoj polovici marta, rekli su izvori upoznati sa statistikom, prenosi Reuters.

Rusija je u februaru uvezla 590 tona, dok iz Bjelorusije u januaru nije bilo isporuka. Dva izvora iz industrije, koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni javno govoriti, rekli su da su u toku razgovori između vlada i naftnih kompanija o daljnjem uvozu. Jedan od njih rekao je da su pregovori bili teški jer je Bjelorusiji prioritet izvoz goriva na međunarodna tržišta. Koliko će Rusiji trebati ovisit će o vremenu popravka rafinerije, prenosi SEEbiz.

Ruske naftne kompanije mogle bi povećati isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama u zamjenu za dodatne naftne derivate za isporuku Rusiji, rekli su izvori iz industrije. Bjelorusija svoje naftne derivate uglavnom izvozi preko ruskih baltičkih luka na međunarodna tržišta u skladu s dugoročnim tranzitnim sporazumima između zemalja.