Energetika.ba
Nafta

Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte za 1,6 miliona barela dnevno

Autor: Energetika.ba
Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte za 1,6 miliona barela dnevno
U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEC-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 posto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopćio je u srijedu neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva energetike.

"Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno", rekao je zvaničnik Kremlja, javlja Al Jazeera Balkans.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključeni SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Očekuje se da u četvrtak bude održana videosjednica zemalja OPEC-a o smanjenju svjetske proizvodnje nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEC-a istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Zbog neuspješnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEC-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju.

U trenutku širenja koronavirusa u svijetu i pada potražnje za naftom na svjetskim tržištima, cijena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u posljednja dva desetljeća.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima "crnog zlata" da se uključe u njih.

Energetika.ba / FENA