Energetika.ba
Bjelorusija spremna pomoći

Rusija traži od Kazahstana benzinsku rezervu u slučaju nestašica

Autor: Energetika.ba
Rusija traži od Kazahstana benzinsku rezervu u slučaju nestašica
Foto: Ilustracija

Rusija je zatražila od Kazahstana da bude spreman snabdijevati je s 100.000 tona benzina u slučaju nestašica koje su pogoršane ukrajinskim napadima dronovima i prekidima u isporukama.

Jedan od izvora rekao je da je već postignut dogovor o korištenju rezervi za Rusiju.

Rusko i kazahstansko ministarstvo energetike nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarima.

Susjedna Bjelorusija već je pristala pomoći Rusiji u snabdijevanju benzina.

Napadi dronovima onesposobili su oko 14% kapaciteta ruske primarne prerade nafte do kraja marta. Do sada su vlasti rekle da je situacija na domaćim tržištima goriva stabilna i da su rezerve dovoljno velike, prenosi Reueters.

Rusija obično izvozi više goriva i snabdijeva međunarodna tržišta, ali prekidi u rafinerijskoj proizvodnji prisilili su njezine naftne kompanije na uvoz.

Izvori su rekli da je Moskva zatražila od Kazahstana da uspostavi hitnu rezervu od 100.000 metričkih tona benzina spremnih za snabdijevanje Rusije.

Moskva je uvela zabranu izvoza benzina na šest mjeseci od 1. marta kako bi spriječila akutne nestašice goriva, iako se ne odnosi na moskovski vođeni Eurazijski ekonomski savez, uključujući Kazahstan, kao i neke zemlje, poput Mongolije, s kojima ima međuvladine sporazume o snabdijevanju gorivom.

Međutim, trgovci su rekli da bi se zabrana mogla proširiti ako se situacija u Rusiji pogorša.

Prošle sedmice, rafinerija nafte Orsk na Uralu zaustavila je proizvodnju zbog obimnih poplava, što je također utjecalo na Kazahstan.

Kazahstan, najveća kopnena zemlja na svijetu, također je ograničio izvoz goriva do kraja godine, osim u humanitarne svrhe.

Prema izvorima, rezerve Ai-92 benzina u Kazahstanu iznosile su 307.700 tona do 5. aprila, a zalihe Ai-95 benzina iznosile su 58.000 tona. Rezerve dizela bile su 435.300 tona, a rezerve avionskog goriva iznosile su 101.000 tona.