Energetika.ba
Nafta

Ruska koalicija za ograničenje cijena nafte pooštrava pravila isporuke

Autor: Energetika.ba
Ruska koalicija za ograničenje cijena nafte pooštrava pravila isporuke
rusija_nafta

Koalicija predvođena SAD-om koja nameće ograničenje cijena ruske nafte na moru najavila je u srijedu promjene u svom režimu usklađenosti za koji je Ministarstvo financija izjavilo da će otežati ruskim izvoznicima da zaobiđu gornju granicu.

Trezor je također uveo nove sankcije menadžeru broda u vlasništvu ruske vlade i tri trgovca naftom koji su uključeni u trgovinu ruskom naftom.

Grupa sedam (G7) industrijaliziranih zemalja je prošle godine nametnula granicu cijene od 60 dolara po barelu na isporuke ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, piše Reuters.

Koalicija će uskoro zahtijevati od zapadnih provajdera pomorskih usluga da od svojih partnera dobiju izjave da je ruska nafta prodana pod ograničenjem svaki put kada podignu ili utovare naftu, navodi se u saopćenju Ministarstva financija.

Mehanizam ograničenja cijena zabranjuje zapadnim kompanijama pružanje pomorskih usluga, uključujući financiranje, osiguranje i otpremu nafte koja se prodaje iznad gornje granice.

"Ove promjene će dodatno zakomplikovati napore ruskih izvoznika da zaobiđu gornju granicu cijena, dok obmanjuju koalicione pružaoce usluga, i dodatno će povećati troškove za sve ruske izvoznike kojima su potrebne vrhunske usluge, ali nisu voljni prodavati naftu ispod gornje granice", saopćilo je Ministarstvo finansija.


Ministarstvo finansija je također uvelo sankcije menadžeru broda u vlasništvu Rusije i trgovcima naftom koje je optužio da su česti učesnici u transportu nafte ruskog porijekla nakon nametanja gornje cijene, navodi se u saopćenju.

Washington je ciljao menadžera broda sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za kojeg je rekao da je u vlasništvu operacije flote u vlasništvu ruske vlade. Rečeno je da SUN Ship upravlja brodom koji je Ministarstvo financija ranije ciljalo jer je prevozio rusku sirovu naftu iznad granice cijene.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Na meti su bili i trgovci ruskom naftom iz Hong Konga i UAE. Trezor je saopštio da su brodovi koje je unajmila kompanija Bellatrix Energy Limited sa sjedištem u Hong Kongu, jedan od trgovaca na meti u srijedu, obavila više od 150 pristaništa u Rusiji od sredine juna i rekla da je trgovala desetinama miliona tona sirove nafte i ostali proizvodi ruskih državnih naftnih kompanija.

Otkako je gornja granica nametnuta prošle godine, "malo poznati trgovci naftom s neprozirnom vlasničkom strukturom su se pojavili kao česti učesnici u pomorskom transportu nafte koju proizvode velike ruske naftne kompanije, isporučujući do polovine ruskog izvoza nafte", navodi Ministarstvo finansija u izjava.

Ostali trgovci koji su sankcionisani bili su Covart Energy Limited sa sjedištem u Hong Kongu i Voliton iz UAE. Od maja, brodovi koje je iznajmio Covart izvršili su najmanje 23 pristaništa u luci u Rusiji, dok su brodovi koje je iznajmio Volitaon izvršili najmanje osam pristaništa u luci od juna, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Bellatrix Energy, Covart Energy i Voliton su ove godine redovni kupci ruske nafte, izjavila su tri trgovca koji prate rusku naftu. Covart Energy i Voliton su kupovali teret od ruskih naftnih kompanija u novembru i decembru, tvrde trgovci upoznati sa najnovijim podacima o utovaru i otpremi. Bellatrix je bio aktivan tokom prve polovine 2023., ali je od tada naglo smanjio aktivnost, rekli su trgovci.

Sankcije zamrzavaju svu američku imovinu ciljanih i općenito onemogućuju Amerikancima da se bave njima.

Akcija od srijede bila je posljednja u nizu sankcija koje je Washington najavio zbog gornje cijene ruske nafte u pokušaju da zatvori rupe.

Zamjenik ministra financija Wally Adeyemo rekao je u saopćenju da imenovanja pokazuju opredijeljenost Washingtona da podrži stabilna tržišta energije uz istovremeno smanjenje ruskih prihoda za finansiranje rata protiv Ukrajine.

Gornji dio cijena prisilio je veći dio ruskog pomorskog izvoza na alternativne kupce u Kini i Indiji, za koje Ministarstvo financija kaže da dodaje više troškova Rusiji za prodaju nafte, ostavljajući joj manji prihod za korištenje za vođenje rata. Kina i Indija su, međutim, nastavile da kupuju naftu od sankcionisanih kompanija i učesnika na tržištu koji su ignorisali mere.