Energetika.ba
uvoz

Ruska nafta preko Turske i dalje stiže u Evropu

Autor: Energetika.ba
Ruska nafta preko Turske i dalje stiže u Evropu
Foto: Ilustracija

Ako je neko živio u iluziji da ruska nafta ne dolazi do evropskih država, sada je potpuno jasno da je to samo – iluzija.

Turska je prošle godine povećala svoju kupovinu nafte u Rusiji za 105 posto u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Uvoz ruske nafte je moguć zbog proceduralne rupe u sankcijama Brisela koje dopuštaju uvoz tzv. mješovitih goriva u Evropskoj uniji ako su označena kao neruska. Moskvi je taj propust omogućio da generiše oko tri milijarde eura prihoda od februara prošle godine samo sabirajući promet iz tri turske luke, piše Politico.

Rastuća trgovina dolazi u trenutku kada se pogoršavaju odnosi između Evropske unije i Turske zbog njenih proruskih poteza. Turska se na početku rata ponudila da postane gasno čvorište za Moskvu.

Prije invazije na Ukrajinu, EU se oslanjala na Rusiju za četvrtinu uvoza sirove nafte i 40 posto dizela. Od početka rata 2022. godine direktan uvoz iz Rusije dramatično pada, ali je u isto vrijeme Turska počela povećavati uvoz goriva iz Rusije te je povećavala svoj izvoz goriva u EU, prenosi Bankar me. Turska je prošle godine povećala svoju kupovinu nafte u Rusiji za 105 posto u poređenju sa prethodnih 12 mjeseci. U istom periodu, turski izvoz goriva u EU skočio je 107 posto.

To ne znači da je svaki teret goriva koji iz Turske stiže u EU – ruski. Turska ima rafinerije koje mogu preraditi gotovo milion barela sirove nafte dnevno, a turske kompanije takođe vjerovatno preprodaju nešto neruskog goriva u EU.

Međutim, velika količina nafte i goriva je iz ruskih izvora, koje se označuju kao – mješavine. Sa malom dozom cinizma, to je očigledno mješavina ruske i ruske nafte. EU sada planira da začepi i tu rupu koja finansira ruske ratne mašine.