Energetika.ba
izvještaj

Ruska nafta prerađuje se u Turskoj, a onda je uvoze članice G7

Autor: Energetika.ba
Ruska nafta prerađuje se u Turskoj, a onda je uvoze članice G7
Foto: Ilustracija

Zapadni saveznici kupili su otprilike 2 milijarde dolara goriva napravljenog od ruske nafte u prvoj polovici 2024., koristeći rupu u sankcijama koja omogućuje Moskvi da plaća svoje vojnike u Ukrajini, otkrio je najnoviji izvještaj Martina Vladimirova, direktora Programa za energiju i klimu u Centru za Studija demokracije.

Izvještaj je prvi put objavljeno u POLITICU.

U istom su razdoblju tri turske rafinerije iskoristile 1,2 milijarde eura vrijednu rusku naftu za stvaranje naftnih derivata koje potom uvoze zemlje G7+.

Uvoz rafiniranih naftnih proizvoda iz turske rafinerije STAR, rafinerije Tupras Izmit i rafinerije Tupras Aliaga Izmir generirao je procijenjenih 750 milijuna eura poreznih prihoda za Kremlj kako bi financirao svoj brutalni rat protiv Ukrajine.

Ruski sektor nafte i plina ključan je izvor prihoda za Kremlj, pridonoseći 32% federalnom proračunu 2023., što je smanjenje u odnosu na 42% 2022. Nadalje, Kremlj je izdvojio trećinu svih troškova 2024. za vojsku, prenosi SEEbiz.

Uvoz rafiniranih naftnih proizvoda iz turskih rafinerija u države članice EU-a i dalje je najveći, ali su Sjedinjene Države drugi najveći uvoznik rafiniranih naftnih proizvoda iz ove tri rafinerije u prvoj polovici 2024.

Uvoz SAD-a iz tih rafinerija porastao je astronomskih 335% na godišnjoj razini u prvih šest mjeseci 2024., na oko 613 000 tona — što je već više od ukupnog uvoza naftnih derivata iz njih 2023.

Porezni prihodi dobiveni od uvoza turskih naftnih proizvoda proizvedenih od ruske nafte od strane zemalja koje uvode sankcije omogućili bi Rusiji da regrutira više od 6200 vojnika svaki mjesec čak i nakon novog znaka o pogodnostima koje nude onima koji su voljni boriti se u Ukrajini.

Sveukupno, izvoz turskih rafinerija u zemlje G7 i EU u prvoj polovici 2024. rezultirao je sa 750 miliona eura poreznih prihoda za Rusiju