Energetika.ba
Nafta

Ruske luke ublažavaju ograničenja za plovila kako bi povećala izvoz nafte

Autor: Energetika.ba
Ruske luke ublažavaju ograničenja za plovila kako bi povećala izvoz nafte
Foto: Bloomberg

Ruske luke rade tokom jačih oluja i ublažavaju ograničenja za plovila koja nisu 'ledene klase' tokom zime, rekli su trgovci, a propisi pokazali, u pokušaju da podstaknu izvoz nakon poremećaja zbog zapadnih sankcija i oštrog vremena.

Nakon embarga na naftu Evropske unije, Rusija se mora oslanjati uglavnom na pomorsku isporuku, a ne na opskrbu naftovodom prema zapadu preko naftovoda Druzhba.

Trgovci i analitičari kažu da ublažavanje ograničenja nosi tehničke i ekološke rizike, ali bi moglo pomoći ruskim prihodima koji su u velikoj mjeri zavisni od nafte, piše Reuters.

Ruski monopol naftovoda Transneft, koji kontroliše naftovode i naftne terminale, nastoji da optimizuje svoj sistem obavještavanja o olujama u crnomorskoj luci Novorosijsk kako bi produžio vrijeme za utovar pred i posle oluje, rekao je njegov šef Nikolaj Tokarev u intervjuu za časopis kompanije.

Tri trgovca uključena u izvoz ruske nafte izjavila su da su luke dobile nezvanične preporuke da nastave s utovarima tokom oluja i da što više olakšaju kontrolu leda kako bi se omogućilo više tankera u lukama.

Trgovci su tražili da im se ne imenuje imena zbog osjetljivosti situacije.

Jedan od njih je rekao da se ukrcaj nastavio u Novorosijsku kada su talasi bili visoki dva do tri metra (6,56-9,84 stopa), u poređenju sa zvaničnim ograničenjem od jedan i po metar za plovilo za vezu.

Rusko Ministarstvo energetike i Ministarstvo saobraćaja nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

Rusija je također ublažila ograničenja ledene klase za tankere koji ulaze u njene baltičke luke, uključujući glavne izvozne luke Primorsk i Ust-Lugu, rekli su trgovci, navodeći nedostatak raspoloživih tankera za rusku naftu kao rezultat ograničenja cijena zemalja G7.

Neki veliki grčki špediteri prestali su transportovati rusku naftu prošle godine jer su Sjedinjene Države pojačale kontrolu primjene gornje cijene.

Revidirani propisi dozvoljavaju tankerima koji nisu dizajnirani za plovidbu kroz morski led da uđu u luke uz pomoć ledoloma kada je led debljine između 15 i 30 centimetara (5,91-11,81 inča).

Dok naftna industrija teži većem izvozu, visoki ruski zvaničnik za ekologiju rekao je tokom vikenda da će Rusija ostati na oprezu.

- Nećemo ublažiti naše zahtjeve (za utovar nafte iz luka) prema zakonu, rekla je novinarima Viktoria Abramchenko, zamjenica ruskog premijera zadužena za pitanja ekologije.

Godine 2022., Rostransnadzor, služba koja nadgleda sigurnost transporta, kaznila je Kaspijski naftovodni konzorcij (CPC) zbog kršenja ekoloških zahtjeva posebno u vezi sa kritičnom dokumentacijom za plan odgovora na izlijevanje nafte.

2022. godine CPC je takođe kažnjen zbog izlivanja nafte 2021. na Pomorskom terminalu konzorcijuma u Južnoj Ozerejevki. Ruski Rosprirodnadzor, koji nadgleda upravljanje životnom sredinom, tužio je CPC za 5,285 milijardi rubalja (59,17 miliona dolara).

CPC je odbio komentirati trenutni status svojih ograničenja učitavanja s terminala.