Energetika.ba
Nafta

Rusko ministarstvo energije odobrilo je tranzit kazahstanske nafte u Njemačku

Autor: Energetika.ba
Rusko ministarstvo energije odobrilo je tranzit kazahstanske nafte u Njemačku

Ruske vlasti potvrdile su količine kazahstanske nafte za transport glavnim naftovodima za prvo tromjesečje 2023. godine, saopćila je novinarska služba kompanije Kaztransoil.

“Kaztransoil JSC dobio je potvrdu Ministarstva energije Ruske Federacije za transport 300.000 tona kazahstanske nafte u prvom tromjesečju 2023. kroz sistem magistralnih naftovoda Transneft PJSC u smjeru tačke isporuke nafte Adamova Zastava za daljnju isporuka u Njemačku”, stoji u saopćenju za javnost.

Naglašava se da se ti podaci nalaze u izvatku iz rasporeda tranzita nafte iz zemalja ZND-a kroz Rusiju, koji je odobrilo Ministarstvo energije.

Transport će se odvijati na temelju međuvladinog sporazuma između Rusije i Kazahstana iz 2002. godine.

Transneft je 29. decembra objavio da je primio zahtjev od Kaztransoila za rezervaciju dodatnih kapaciteta naftovoda Družba za tranzit u Njemačku u količini od 1,2 miliona tona za cijelu 2023. godine. Naglašeno je da te količine moraju odobriti ministarstvo energije.

U septembru se doznalo da Berlin pregovara s Astanom o kupovini nafte za rafineriju u gradu Schwedtu koja bi zamijenila ruske sirovine. Te su količine trebale biti isporučene naftovodom Družba. Sada Kazahstan koristi tranzit kroz Družbu, šaljući oko deset miliona tona u smjeru luke u Ust-Lugi.

Energetika.ba