Energetika.ba
Šestu godinu zaredom

SAD dnevno proizvodi najviše nafte u svijetu

Autor: Energetika.ba
SAD dnevno proizvodi najviše nafte u svijetu
Foto: Ilustracija

SAD u prosjeku proizvodi 12,9 miliona barela nafte dnevno i šestu godinu zaredom vodi na svjetskoj listi proizvođača, objavilo je ministarstvo energetike.

U decembru 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 miliona barela dnevno, objavila je uprava za podatke energetskog sektora (EIA) u sastavu ministarstva.

„SAD je u posljednjih šest godina konstantno proizvodia više sirove nafte od svih drugih zemalja, prema našoj međunarodnoj energetskoj statistici”, saopštila je EIA u ponedjeljak.

Male su šanse da će druge zemlje u skorije vrijeme oboriti taj rekord, ističu u američkoj upravi za podatke energetskog sektora.

Vlada Saudijske Arabije naredila je pak u januaru energetskom divu Aramcu da suspenduje plan o povećanju proizvodnje nafte i da cilja maksimalni održivi proizvodni kapacitet od 12 miliona barela dnevno, za milion barela manji nego što su bili zacrtali 2020. godine.

Saudijska Arabija vodeći je proizvođač Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je sa saveznicima odlučila smanjivati opskrbu do sredine godine za 2,2 miliona barela dnevno kako bi poduprla cijene u razdoblju posustajanja potražnje pod pritiskom slabog privrednog rasta.