Energetika.ba
13,3 miliona barela dnevno

SAD i šestu uzastopnu godinu na vrhu po proizvodnji nafte

Autor: Energetika.ba
SAD i šestu uzastopnu godinu na vrhu po proizvodnji nafte
Foto: Ilustracija

SAD proizvodi u prosjeku 12,9 miliona barela nafte dnevno i vodi na svjetskoj skali proizvođača, šestu godinu zaredom, objavilo je ministarstvo energetike.

U decembru 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 miliona barela dnevno, objavila je uprava za podatke energetskog sektora (EIA) u sastavu ministarstva.

SAD je u posljednjih šest godina konstatno proizvodio više sirove nafte od svih drugih zemalja, prema našoj međunarodnoj energetskoj statistici, saopćila je EIA. Male su šanse da će druge zemlje u skorije vrijeme oboriti taj rekord, ističu u američkoj upravi za podatke energetskog sektora, prneosi SEEbiz.

Vlada Saudijske Arabije naredila je ipak u januaru energetskom divu Aramcu da suspendira plan o povećanju proizvodnje nafte i da cilja maksimalni održivi proizvodni kapacitet od 12 miliona barela dnevno, za milion barela manji no što su bili zacrtali 2020. godine.

Saudijska Arabija vodeći je proizvođač Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je zajedno sa saveznicima odlučila smanjivati opskrbu do sredine godine za 2,2 miliona barela dnevno kako bi poduprla cijene u periodu posustajanja potražnje pod pritiskom slabog ekonomskog rasta.