Energetika.ba
isporuka do maja 2025.

SAD kupuje šest miliona barela nafte za strateške rezerve nafte

Autor: Energetika.ba
SAD kupuje šest miliona barela nafte za strateške rezerve nafte
Foto: Ilustracija

SAD je kupio 6 miliona barela nafte za Strateške rezerve nafte za isporuku do maja 2025., priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo energetike.

Kupnje su dio napora da se popune zalihe nakon što je predsjednik Joe Biden naredio najveću prodaju ikada iz rezervi u 2022. od 180 miliona barela u nastojanju da kontrolira cijene goriva nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD je kupio 3,5 milijuna barela od Exxon Mobila, 2 miliona od Shell Trading Company i 500.000 od Macquarie Commodities Trading US, za ukupnu cijenu od više od 411 miliona dolara, priopćilo je ministarstvo, prenosi SEEbiz.

Kisela sirova nafta, ili nafta za koju su dizajnirane mnoge američke rafinerije, isporučivat će se brzinom od 1,5 miliona barela mjesečno od veljače do maja iduće godine na lokaciju Bayou Choctaw u Louisiani.

Nakon toga, odjel ima samo dovoljno novca u svom fondu za kupnju SPR-a da kupi još oko 2 miliona barela po oko 75 dolara po barelu. Kako bi nakon toga nastavio s popunjavanjem SPR-a, Ministarstvo mora zatražiti od Kongresa više novca i/ili ga uvjeriti da otkaže nadolazeće prodaje koje je odredio Kongres.

Odjel je prethodno sarađivao s Kongresom prije gotovo dvije godine kako bi pomogao u obnavljanju SPR-a otkazivanjem prodaje od 140 miliona barela koja je bila određena do 2027. za prikupljanje novca za vladine programe.