Energetika.ba
Punjenje rezervi

SAD kupuju milione barela sirove nafte

Autor: Energetika.ba
SAD kupuju milione barela sirove nafte
Nafta / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države planiraju kupiti do tri miliona barela sirove nafte iz domaće proizvodnje sa rokom isporuke u aprilu kako bi popunile strateške rezerve, objavilo je ministarstvo energetike.

U 2022. godini 31 zemlja članica Međunarodne agencije za energetiku (IEA) plasirala je na tržište ukupno 182.7 miliona barela nafte iz strateških rezervi kako bi osigurala opskrbu i zakočila rast cijena koji su izazvali ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi.

SAD i njegovi saveznici uveli su cjenovni limit na rusku naftu od 60 dolara po barelu, zaprijetivši zapadnim osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li servisirali skuplju rusku naftu. Zbog prekoračenja limita sankcionirali su skupinu prijevoznika sa sjedištem u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prodaja nafte iz rezervi otvorila je pitanje održavanja propisanog nivoa zaliha koje po IEA-i moraju pokrivati najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza nafte. Članice moraju biti spremne zajednički odgovoriti na ozbiljne poremećaje u opskrbi koji utječu na svjetsko tržište.

Na kraju oktobra članice IEA-e imale su na zalihama oko 1.2 milijarde barela. SAD je objavio da u decembru i januaru planira kupiti šest miliona barela sirove nafte za strateške rezerve, nakon prodaje rekordnih 180 miliona barela u 2022. godini.

Jučer su izvijestili da će kupiti tri miliona barela, dodavši da će ponude za nabavu primati do 10. januara. Ministarstvo je do sada nabavilo oko 13.8 miliona barela po prosječnoj cijeni od 75.63 dolara po barelu, nižoj za gotovo 20 dolara po barelu no što su ih prodavali u 2022.

Američke strateške rezerve najveće su u svijetu i trenutno iznose oko 354.4 miliona barela. Pohranjene su u podzemnim slanim pećinama na četiri lokacije u Texasu i Louisiani, prenosi HINA.