Energetika.ba
epa

SAD odobrava prodaju nečistog goriva usred nestašice

Autor: Energetika.ba
SAD odobrava prodaju nečistog goriva usred nestašice
Foto: Arhiv

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.

Kabinet predsjednika Joea Bidena sprema se tako i treću godinu zaredom produžiti period tokom kojeg Amerikanci mogu kupovati E15, benzin s 15-postotnim udjelom etanola.

Prodaja tog goriva obično je zabranjena od 1. juna do septembra jer dodavanje etanola benzinu povećava zagađenje smogom za visokih temperatura. "Budući da mjera ne bi trebala značajno promijeniti situaciju sa zagađenjem zraka, EPA zaključuje da je (...) u javnom interesu", napisao je čelnik EPA-e Michael Regan.

Zabrana će biti suspendirana od 1. maja na 20 dana, a uprava će je po potrebi produžiti. Odluka je razveselila ključnu američku poljoprivrednu regiju uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Lobi uzgajivača kukuruza već dugo pokušava protegnuti prodaju na cijelu godinu, prenosi SEEbiz.

U februaru je Bidenov kabinet odobrio zahtjev guvernera da se E15 od 2025. prodaje u njihovim saveznim državama i tokom ljeta.

Zadovoljni su i u udruženju proizvođača goriva.

"Budući da cijene plina ponovo rastu i da globalna energetska tržišta potresaju geopolitički sukobi, pozdravljamo odlučan potez predsjednika Bidena i upravitelja EPA-e Michaela Regana koji bi trebao spriječiti potencijalnu nestašicu goriva ovog ljeta i ograničiti cijene plina", rekao je predsjednik udruženja Geoff Cooper.