Energetika.ba
sirova nafta

SAD ubrzava kupovinu nafte za potrebe strateških rezervi

Autor: Energetika.ba
SAD ubrzava kupovinu nafte za potrebe strateških rezervi
Foto: Pexels

Administracija predsjednika Joea Bidena rekla je da je povećala kupovinu sirove nafte kako bi popunila strateške rezerve nafte (SPR) nakon njezine historijske prodaje iz zaliha 2022.

Ministarstvo energetike u petak je objavilo dva poziva za kupovinu ukupno 6 miliona barela sirove nafte za isporuku na svoje mjesto Bayou Choctaw u Louisiani od septembra do decembra.

Ako se te ponude i prethodno najavljene ispune, stopa nabave odjela povećala bi se na oko 4,5 miliona barela mjesečno za septembar, oktobar i novembar sa sadašnjih oko 3 miliona barela.

Ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je u ekskluzivnom intervjuu u utorak da bi odjel mogao ubrzati nadopunjavanje SPR-a ove godine.

SPR je pohranjen na četiri mjesta na obalama Teksasa i Louisiane, a dva su bila na održavanju, usporavajući kupovinu, prenosi SEEbiz.

"Sva četiri mjesta ponovno će raditi do kraja godine, pa se može zamisliti da će se taj tempo ubrzati, ovisno o tržištu", rekla je Granholm.

Bidenova administracija 2022. godine najavila je rekordnu prodaju od 180 miliona barela iz SPR-a nakon ruske invazije na Ukrajinu. Taj je potez bio pokušaj kontroliranja cijena benzina koje su skočile na više od 5,00 USD po galonu. Ali također je smanjio SPR na najnižu nivo u 40 godina.

Odjel je rekao da će tražiti više načina za popunjavanje rezervi, ovisno o tržištu. DOE želi kupiti naftu za tu rezervu po cijeni od oko 79 dolara po barelu. Futuresi srednje teksaške sirove nafte CLc1 bili su znatno ispod toga na oko 75 dolara u petak, padajući treću sedmicu zaredom zbog zabrinutosti oko potražnje.