Energetika.ba
loša prodaja nafte

Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu

Autor: Energetika.ba
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
Foto: Unsplash

Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Razlog manjoj dobiti je manji obim crpljenja i posljedično manje prodane količine nafte, prenosi francuska štampana agencija AFP.

Nakon nekoliko nizova smanjenja proizvodnje nafte koji su započeli u oktobru 2022. prema sporazumima proširene Opec+ skupine proizvođača nafte, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, najveći izvoznik nafte trenutno proizvodi oko devet miliona barela nafte dnevno, što je znatno ispod maksimalni kapacitet od 12 miliona barela dnevno.

Saudijsko ministarstvo nadležno za energetiku objavilo je u martu da će najnovije smanjenje proizvodnje, koje je stupilo na snagu prošlog juna, vrijediti do drugog kvartala ove godine, nakon čega će početi postupno povećavati količine u skladu s tržišnim uvjetima, prenosi SEEbiz.

Saudi Aramco je glavni dragulj saudijske privrede, budući da su njegovi prihodi ključni za finansiranje ambicioznog programa ekonomskih i društvenih reformi zemlje pod nazivom Vizija 2030.

Zbog sredstava namijenjenih reformama, Saudijska Arabija će prema prognozama državnog ministarstva finansija bilježiti proračunski deficit do 2026. godine.

Prema prvoj procjeni koju je prošle sedmice objavio Saudijski ured za statistiku, bruto domaći proizvod Saudijske Arabije u prvom je ovogodišnjem tromjesečju smanjen za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kako su objasnili statističari, to je uglavnom posljedica smanjenja naftnih aktivnosti od 10,6 posto.