Energetika.ba
Nafta

Saudijci oborili cijenu nafte, Trump "zaboravio" Khashoggija

Autor: Energetika.ba
Saudijci oborili cijenu nafte, Trump "zaboravio" Khashoggija

Američki predsjednik zahvalio je Saudijskoj Arabiji što je smanjila cijenu nafte, dan pošto je Donald Trump izrazio podršku Rijadu i više od mjesec dana poslije ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Cijene nafte padaju. Sjajno!", napisao je Tramp na Twitteru i dodao: "54 dolara, a bilo je 82 dolara prije. Hvala Saudijskoj Arabiji, ali hajdemo sa još nižom cijenom", prenosi Beta.

Cijena barela nafte u Njujorku i Londonu bila je povećana početkom oktobra, jer su investitori bili zabrinuti zbog posljedica američkih sankcija na iransku naftu.

Trump je jučer rekao da afera oko ubistva Khashoggija neće uticati na "besprijekorne odnose" između SAD-a i Saudijske Arabije.

Američki predsjednik je dodao da bi bilo "ludo'' otkazati prodaju oružja vrijednu 110 milijardi dolara, kao što su neki u Kongresu predlagali, jer bi ga, u tom slučaju Saudijska Arabija kupila negdje drugdje, a bila bi ugrožena i stabilnost cijena nafte pošto je Rijad njen glavni svjetski izvoznik.

Biznis.ba