Energetika.ba
Nafta

Saudijska Arabija otvorena za pregovore o prodaji nafte i u valutama koje nisu dolar

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija otvorena za pregovore o prodaji nafte i u valutama koje nisu dolar

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik sirove nafte, otvorena je za razgovore o trgovini naftom u valutama koje nisu američki dolar, rekao je saudijski ministar finansija Mohammed Al-Jadaan za Bloomberg TV u intervjuu u Davosu u utorak.

Saudijski signal da bi mogao biti otvoren za razgovore o trgovini naftom uređenoj u valutama koje nisu u dolarima mogao bi biti još jedna prijetnja trenutnoj dominaciji američkog dolara u globalnoj trgovini naftom.

"Nema problema oko razgovora o tome kako rješavamo naše trgovinske aranžmane, da li je u američkom dolaru, da li je u pitanju euro, da li je u pitanju saudijski rijal", rekao je Al-Jadaan za Bloomberg TV.

"Ne mislim da odustajemo ili isključujemo bilo kakvu diskusiju koja će pomoći poboljšanju trgovine širom svijeta", dodao je saudijski ministar.

Saudijski rijal je decenijama vezan za američki dolar, dok izvoz saudijske nafte i dalje podržava sistem petrodolara iz 1970-ih u kojem najveći svjetski izvoznik nafte svoju sirovu naftu cijeni u američkim dolarima.

Međutim, Saudijska Arabija je spremna produbiti svoju stratešku saradnju u trgovini naftom s Kinom, najvećim svjetskim uvoznikom sirove nafte.

Prošlog mjeseca, Kina i Saudijska Arabija dogovorile su se da prošire trgovinu sirovom naftom pošto su svoje odnose nadogradile na strateško partnerstvo tokom posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Kina, sa svoje strane, planira da svoju vlastitu valutu, juan, učini istaknutijom u međunarodnoj trgovini naftom.

Tokom prošlomjesečne posjete Saudijskoj Arabiji, Xi Jinping je obećao da će pojačati napore na promoviranju upotrebe juana u energetskim sporazumima, sugerišućo na samitu u glavnom gradu Saudijske Arabije da bi zemlje Vijeća za saradnju Zaljeva (GCC) trebale u potpunosti iskoristiti Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange da vrše svoje trgovačke ugovore u juanima.

Energetika.ba